Foto: Kelsey Knight

(ACN) La reactivació del turisme i el final de les mesures contra la pandèmia han fet que les agències de viatges recuperin aquest estiu els nivells d’activitat anteriors a la crisi sanitària. Segons la gerent de l’Associació d’Agències de Viatges Especialitzades (ACAVe), Catiana Tur, s’ha notat molt el retorn dels viatges de “llarga distància” com els safaris a l’Àfrica o destins com els Estats Units. “Amèrica, Sud-amèrica i Àfrica estan funcionant molt bé, també Orient Mitjà“, ressalta la representant patronal.

També ha crescut el pressupost disponible dels viatgers per a les vacances, fet que ha compensat l’encariment d’alguns circuits turístics per l’escalada dels combustibles, que s’ha notat especialment als bitllets d’avió.

Recuperació de llocs de treball i dificultat per trobar treballadors

Una altra derivada positiva de la tornada total a la normalitat ha sigut la recuperació de tots els llocs de treball congelats o perduts durant la pandèmia. “Vam ser l’únic sector de l’economia amb mecanisme ‘Red’, aprovat al març. El vam demanar perquè era necessari, però la reactivació ha sigut tan inesperada i ràpida que les agències amb aquest mecanisme avui dia són mínimes”, apunta Tur.

“La recuperació dels llocs de treball ha sigut molt important perquè la demanda ho ha fet necessari”, ressalten des d’ACAVe. De fet, el sector de les agències de viatges s’ha vist afectat darrerament per l’efecte contrari: la dificultat per trobar mà d’obra. Una situació que també ha passat a la restauració i l’hostaleria i que alguns empresaris atribueixen a la reconversió laboral de molts afectats pels ERTO durant la pandèmia.

Pràcticament les mateixes vendes que al 2019

“Hi ha tornada a la normalitat pel que fa a imports i pressupostos per viatjar”, resumeix Tur. En la mateixa línia s’expressen empreses com Bestours Viatges, una agència amb 30 anys d’experiència especialitzada en destinacions exòtiques com Uganda, Nova Zelanda, les Maldives, el Sud-est asiàtic o els Estats Units. Segons detalla la directora general, Júlia Franch, el balanç de l’estiu és positiu. “Estem quasi al 100 % de les vendes del 2019, podríem parlar del 95 %.”

“La gent vol molta seguretat, i flexibilitat. Tots els viatges es contracten amb assegurança, que nosaltres recomanem. La covid-19 ens ha canviat l’hàbit. També la flexibilitat i que hi hagi poques penalitzacions en cas de cancel·lacions de vols”, exposa. En el seu cas, han notat una predominança clara de destins com Tanzània, Botswana, el Perú, Costa Rica i els Estats Units, que ha tingut un increment “brutal”. La nota negativa és Àsia, on les restriccions encara dificulten l’arribada a destins com el Japó o la Xina.