nit a l'Observatori Fabra
Foto: Alfons Puertas

Les nits tropicals arriben abans i marxen més tard que fa un segle. El canvi climàtic es fa evident quan s’analitza aquesta variable, perquè cada cop trobem més nits en les quals no es baixa dels 20 ºC.

Nits tropicals fins a l’octubre

La data de la darrera nit tropical s’ha desplaçat 10 dies en el darrer segle. En el cas de l’Observatori Fabra (1914-2021), aquest darrer dia amb mínima tropical s’ha mogut del 29 d’agost al 8 de setembre.

Malgrat tot, ja no és inusual assolir mínimes tropicals a l’Observatori Fabra avançat el més de setembre o, fins i tot, ben entrat l’octubre, com el 20 d’octubre del 2004 o més recentment, el 12 d’octubre del 2011.

A l’Eixample, nits tropicals fins a meitat d’octubre

A mesura que ens apropem al centre de la ciutat les mínimes tropicals s’allarguen en el temps. L’efecte d’illa de calor urbana i una altitud menor que l’Observatori Fabra fan que la darrera mínima tropical a l’Eixample (Pastisseria Baylina 1999-2021) es doni ja durant el mes d’octubre.

Però també aquí es veu com els darrers 20 anys tenen un clar desplaçament de la data de la darrera mínima tropical cap a la tardor avançada.

Si a principis de segle aquesta darrera nit de més de 20 ºC arribava a principis d’octubre, ara el més normal és que ho faci cap al pont del Pilar o, fins i tot, una mica més enllà.

El 2013 l’Eixample va assolir una nit tropical el dia 28 d’octubre, a només tres dies de la Castanyada.

Marxen més tard i arriben més d’hora

Aquest desplaçament de la data de la darrera mínima tropical també el trobem al maig i el juny, amb l’arribada de les primeres nits tropicals.

Quan arriben les primeres nits tropicals?

En aquest cas, també es constata que la primera nit tropical arriba 10 dies abans que fa un segle. 10 dies més al davant i 10 dies més al darrere un total de nits tropicals que ja fa anys que al centre de la ciutat es mou al voltant del centenar.

El canvi climàtic ja és aquí. L’estiu s’allarga i el fred s’escurça i, de fet, el fred arriba també més tard del que ho feia abans.