turistes Park Güell

El Parc Güell ha batut rècords aquest mes de juliol. En total es van vendre 480.000 entrades. Això suposa que cada dia, més de 15.000 persones van accedir al recinte o el que és el mateix: cada hora hi entraven uns 1.500 visitants de mitjana. Aquestes xifres suposen un increment del 50,4 % respecte al mes de juliol del 2019.

Són dades que s’extreuen de la publicació que ha fet públiques l’Ajuntament, amb xifres extretes de l’Institut Nacional d’Estadística. L’informe apunta que el conjunt de la ciutat ja ha recuperat les xifres de turisme d’abans de la pandèmia.

De fet, l’agència pública de desenvolupament urbà Barcelona Regional va elaborar un pla estratègic per al Park Güell per al període 2017-2022. En aquest document, reconeixia la massificació com un dels principals problemes d’aquest espai. El text especifica que l’aforament màxim del parc es va definir en 800 visitants cada hora, per sota dels 1.140 que es considerava com a capacitat màxima.

Aquestes xifres xoquen amb el pla estratègic de l’Ajuntament, amb el qual assegura que s’han reduït a la meitat els visitants del Parc Güell per apropar-lo al veïnat. I, de fet, l’any 2019 l’Ajuntament de Barcelona va rebre el premi World Responsible Tourism a la millor iniciativa de gestió turística pel projecte de regulació de visitants al Parc Güell

La massificació turística, un problema històric al Parc Güell

Durant la pandèmia els visitants al Parc Güell van decaure però ja a finals del 2021 ja va recuperar les xifres prepandèmia pel que fa a les visites. Això va recuperar, a la vegada, els problemes de mobilitat per als veïns de la zona. El problema de la massificació turística del Parc Güell, però, ve de lluny.

Aquest va ser el motiu, precisament, que es comencés a regular l’entrada al parc l’any 2013.