El comerç de proximitat de la Barceloneta viu de primera mà els canvis d’hàbits de compra i també la influència en l’oferta comercial de l’allau de turistes que visiten el barri mariner. Aquest any lAgrupació de Comerciants i Industrials de la Barceloneta (ACIB) en fa 70 de vida i per això és bon moment per fer balanç del sector. L’entitat creu que els principals reptes a què s’enfronta són, d’una banda, evitar la desaparició de les botigues de proximitat i, de l’altra, que els restaurants potenciïn gastronomia vinculada al barri i deixin de donar pas a franquícies de menjar ràpid.

70 anys treballant per al barri

Set dècades de vida han fet testimoni als nous i antics membres de l’ACIB dels canvis socials i econòmics de la Barceloneta. En Sergi Ferrer, president de l’ACIB des del 2019, assegura que ara el que volen és recuperar teixit comercial i socis. Han engegat diferents campanyes de recaptació de socis amb el suport de la Cambra de Comerç i assegura que estan tenint altes.

L’Alfons Cànovas és un dels membres antics d’aquesta entitat que va néixer l’any 1936. Explica, però, que la Guerra Civil va retardar l’inici de les activitats fins al 1953. Ha viscut de prop l’evolució de l’entitat ja que el seu pare la va dirigir uns anys. “Durant molt de temps, i sobretot en els inicis, no treballaven només en temes de comerç o indústria. Becaven els estudis de nens del barri sense mitjans, participaven molt activament en la Festa Major del barri així com altres activitats culturals”.

No treballaven només en temes de comerç o indústria. Becaven els estudis de nens del barri sense mitjans”
Alfons Cànovas, exmembre junta ACIB

Agents actius en la remodelació del barri

La Carme Tomàs, també exmembre de la junta, explica que l’entitat ha treballat sempre tenint molt present les necessitats del barri. Recorda que en els seus inicis el nom incloïa el terme cultural, ja que organitzava trobades teatrals i altres actes. “Hem participat en la reordenació urbanística del passeig de Joan de Borbó, vam ordenar estèticament i gastronòmicament la restauració amb menjars autòctons del barri, amb molt de peix”. I recorda que van ser clau els anys de pre-Olímpiades i post-Olimpíades per ordenar urbanísticament el barri.

Hem participat en la reordenació urbanística del passeig de Joan de Borbó”
Carme Tomàs, exmembre junta ACIB

mitjans del segle passat, l’ACIB, va arribar a tenir 245 associats, amb una cinquantena de negocis a mans de dones

Ara no arriben als 90 establiments associats i per això l’entitat treballa per incrementar-ne el nombre. Aquesta tasca se suma a la lluita contra la desaparició del comerç local i contra la gentrificació comercial.