L’Agrupació de Comercials i Industrials de la Barceloneta veu amb preocupació el tancament de botigues de proximitat i restaurants al barri mariner. La desaparició d’aquests negocis ha deixat pas a l’obertura de franquícies de menjar ràpid. I és que el comerç de proximitat de la Barceloneta viu de primera mà els canvis d’hàbits de compra i la influència en l’oferta comercial de lallau de turistes que visiten el barri.

Gentrificació comercial

La gentrificació comercial segons Sergi Ferrer Ferrer, president de l’ACIB, “és cada vegada més present al barri“. Quan va arribar al càrrec el 2019, els temes que preocupaven eren “el ‘top manta’ i el tancament de negocis“. Assegura, però, que la pandèmia ho va trastocar tot. A la Barceloneta es va saldar amb el tancament de 15 restaurants i cinc botigues de proximitat i, de retruc, la pèrdua de socis de l’entitat.

A Ferrer l’alarma que quan tanca una botiga de proximitat, no n’obri un altra. Pel que fa a la restauració assegura que “la gastronomia que ens ha fet famosos arreu del món, també està vivint un canvi de model“. Ferrer creu que “per evitar el tancament de les botigues de proximitat necessitem el suport de les administracions, i pel que fa a la restauració, hem de lluitar per no perdre qualitat“.

Botigues i restaurants enfocats al turisme

L’ACIB té clar que el sector s’està decantant per propostes que atreuen els turistes i que els garanteixin uns ingressos elevats. Això, però, segons Jaume Tomillero, exmembre de la junta de l’entitat, està provocant “que locals a l’avinguda de Joan de Borbó hagin pujat els lloguers a més de 15 mil euros mensuals“.

Si continuem així arribarà un moment que passarà com a Venècia, que no trobes un lloc on menjar pizza ni boig”
Jaume Tomillero, exmembre de la junta ACIB

Tomillero explica que davant d’aquesta realitat “molts restauradors han hagut de tancar i els locals buits s’han omplert amb comerços enfocats al turisme o en franquícies alimentàries. “Si continuem així arribarà un moment que passarà com a Venècia, que no trobes un lloc on menjar pizza ni boig”.