Veïns i comerciants de la Rambla s’esforcen per retornar la vitalitat al que sempre ha estat un dels punts neuràlgics de Barcelona. L’activitat frenètica habitual en aquesta via s’ha vist frenada per la pandèmia del coronavirus, que ha provocat una caiguda del turisme i, en conseqüència, alguns negocis han hagut de tancar. Els que es mantenen oberts lluiten per poder sobreviure, com els paradistes del Mercat de la Boqueria, que, de moment, no aconsegueixen remuntar.

Per tot plegat, l’associació Amics de la Rambla treballa per atreure barcelonins a aquesta via emblemàtica, un esforç que sempre ha fet però que ara amb la pandèmia encara veu més important. Davant del tancament de comerços i d’establiments d’oci que tenen l’activitat limitada, l’entitat proposa fomentar la música i les arts escèniques al carrer perquè la gent s’hi acosti. El gerent d’Amics de la Rambla, Xavi Masip, ha insistit que cal que hi torni l’activitat tan aviat com sigui possible: “Si no es poden fer coses dins dels establiments, les hem de poder fer al carrer”, ha suggerit.

En aquest sentit, també ha reclamat al govern municipal que la reforma de la Rambla, endarrerida fins al 2021, es faci realitat per eliminar barreres físiques, com cabines telefòniques, i guanyar espai per als vianants: “S’han d’augmentar les voreres perquè la gent pugui caminar i disminuir el nombre de cotxes. No hi ha aquesta sensibilitat vers la Rambla”, ha lamentat.

Festa del Roser a la Rambla

La Festa del Roser, una de les primeres activitats al carrer per recuperar-ne el pols

Masip ho ha dit durant la Festa del Roser, que se celebra fins al 7 d’octubre malgrat la pandèmia, però amb una programació adaptada a les mesures de seguretat. Precisament, una de les coses que se n’ha mantingut és l’emblema d’aquesta festa, que és la decoració del carrer i dels edificis amb flors. És un exemple de les activitats al carrer que proposa Amics de la Rambla per atreure barcelonins. De fet, Masip ha assegurat que aquest cap de setmana han notat un augment de gent “ramblejant” amb motiu de la festa.

Ara bé, en aquesta edició de la Festa del Roser no s’han fet ni la tradicional xocolatada, ni concerts, ni l’obra de teatre al Poliorama per evitar aglomeracions. Tot i això, Masip ha assegurat que mantenir aquesta celebració ara “encara té més sentit” perquè els ciutadans recuperin un espai que durant molts anys, fins que ha arribat la pandèmia, ha estat massificat de turistes.