L'estudi del Consell de Treball Econòmic i Social ho deixa ben clar: el sector de la construcció té futur, però en altres direccions a les que ha seguit fins ara. I conclou que, si s'aconsegueix reorientar, el sector pot convertir-se en clau per sortir de la crisi. Diuen, per exemple, que per cada euro que creix la demanda en construcció, es produeix un creixement econòmic de 76 cèntims més. També es calcula que per cada milió invertit es generen 15 llocs de treball. Per això el Consell demana mesures financeres, fiscals i incentius per fomentar la rehabilitació i l'eficiència energètica dels habitatges, així com estratègies per fer avançar cap a la innovació, la qualitat i el valor afegit. JOSEP M. RAÑÉ, president del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya "Aquí hi ha tot un sector que, a més, és un sector que pot produir elements per a l'edificació aquí, però que si tenen suficient valor afegit també poden ser exportats com succeeix amb altres sectors." La recuperació però serà molt diferent en funció de cada territori. Sobretot per la quantitat d'obra nova que queda pendent de vendre. A tot Catalunya hi ha un estoc de més de 89.000 pisos nous que podrien trigar més de set anys a exhaurir-se. Un temps que es redueix a l'àrea metropolitana on no arriben als 7.000 immobles, però sobretot a la ciutat de Barcelona, on només n'hi ha 795, que podrien tenir sortida abans d'un any. JOSEP M. RAÑÉ, president del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya "També és veritat que Barcelona té el territori més triat i bastant acabat i per tant no s'ha produït més obra nova perquè és un territori molt construït (...) La qual cosa que no vol dir que no hi hagi més oferta d'habitatge perquè hi ha pisos buits que no són obra nova." Per això en ciutats com Barcelona es podria apostar encara més per la rehabilitació. Un sector que pot arribar a generar un impacte econòmic de 2.700 milions d'euros i 24.000 llocs de treball.
L’estudi del CTESC assenyala que la rehabilitació i la innovació són les claus que haurien d’ajudar a reflotar el sector de la construcció. Per això demanen més mesures financeres, fiscals i incentius per fomentar la rehabilitació. També posen l’accent en la necessitat de crear processos més industrialitzats i de més qualitat, així com productes sostenibles tant en termes econòmics com mediambientals.
En tot cas, però, el Consell té clar que la recuperació del sector serà molt diferent en funció de cada territori. Sobretot per la quantitat d’obra nova que queda pendent de vendre. A tot Catalunya hi ha un estoc de 89.123 pisos nous que, si les vendes són com les del 2012, podrien trigar més de set anys a exhaurir-se. Un temps que es redueix a dos anys i mig a l’àrea metropolitana, on n’hi ha 6.959, però sobretot a la ciutat de Barcelona, on només en queden 795, que podrien tenir sortida abans d’un any. La resta de pisos que hi ha buits a la ciutat són de segona mà.
El sector de la construcció és, segons l’estudi, un dels que més pot contribuir a la recuperació econòmica. Es calcula que per cada euro que creix la demanda en construcció, es produeix un creixement econòmic de 76 cèntims més. I que per cada milió invertit es generen 15 llocs de treball.