(ACN / Redacció) La nit d’aquest dimecres ha estat la primera amb aparadors a les fosques de manera obligada pel nou decret d’estalvi energètic. Els comerços els han hagut d’apagar a partir de les 22 h i això ha deixat una imatge ben diferent a l’habitual en zones com el passeig de Gràcia o l’avinguda del Portal de l’Àngel, amb molta il·luminació durant les nits provinent de les botigues.

Foto: Natàlia Segura (ACN)

Alguns establiments han apagat la il·luminació directament quan han tancat la botiga a les vuit del vespre. És el cas de la botiga Versace al passeig de Gràcia de Barcelona, que són els treballadors que pleguen que han de tancar tots els llums de manera manual. D’altres com la joieria Tous o la botiga Gucci ja es van preparar la setmana passada per programar l’apagada anticipant-se a l’entrada en vigor del decret. Tanmateix, el seguiment ha estat irregular, ja que bastants comerços no han apagat els llums ben passades les deu de la nit.

El pla de mesures d’estalvi energètic ha entrat en vigor aquest dimecres i ho estarà fins al novembre del 2023. L’obligació d’apagar l’enllumenat a la nit també afecta edificis públics que estiguin desocupats, però no obliga els monuments com la Sagrada Família, els quals ha de ser la patronal que la gestiona qui decideixi què fer-ne.

Foto: Natàlia Segura (ACN)

Obligats també a tenir tancament automàtic

A finals de setembre els comerços hauran de tenir també el tancament automàtic de les portes de manera obligatòria si es tracta d’espais climatitzats. Una mesura que preocupa els comerciants pel cost que pugui tenir la seva instal·lació. Barcelona Oberta calcula que entre 25.000 i 30.000 establiments de Catalunya no podrà complir-ho.

El Govern espanyol espera reduir el consum d’energia un 7 % amb totes aquestes mesures, que se sumen a la limitació dels aires condicionats i les calefaccions. Aquest decret també obliga els edificis públics a millorar la seva eficiència energètica, ja sigui amb obres de rehabilitació, substituint l’enllumenat o instal·lant sistemes d’autoconsum.