Aquest dimecres ja s’han començat a aplicar les mesures d’estalvi energètic a comerços, edificis públics, supermercats, espais culturals i estacions de transports. En aquests establiments, els aires condicionats no poden estar per sota dels 27 graus. I, a l’hivern, la temperatura no podrà pujar dels 19 graus. Una mesura que ha causat escepticisme entre botiguers i restauradors en el primer dia en què està en vigor.

Treballar a 27 graus és “molt complicat”

Les associacions de comerciants de la ciutat, com Barcelona Oberta, veuen precipitades les mesures i demanen més flexibilitat a l’hora d’aplicar-les. Consideren que el topall establert de 27 graus és una temperatura massa alta que incomoda tant treballadors com clients. Núria Paricio, directora de Barcelona Oberta, assegura que “és molt complicat treballar a 27 graus”.

Tot i això, bona part dels negocis afirmen estar complint amb la reducció de la potència de la climatització i la recomanació de mantenir les portes tancades. “Fa molta calor, no s’hi pot estar, no estic gens d’acord amb aquesta norma”, ha exhalat l’esteticista Diana Meirelli.

És molt complicat treballar a 27 graus. La ministra també ho va dir, hi ha una regulació anterior de la seguretat dels treballadors que especifica que en algun tipus de treballs es pot estar a 25 graus
Núria Paricio, directora de Barcelona Oberta

Les excepcions a la norma

Alguns restaurants, però, han abaixat el termòstat fins als 25 graus perquè així ho recull el decret llei sobre la seguretat i la salut dels treballadors en el seu lloc de treball. Tot i això, molts consideren que no n’hi ha prou. Asseguren que la temperatura real del local està per sobre de la que marca l’aire condicionat i remarquen que la seva feina requereix estar en moviment constantment. Al Bar Núria, al Poblenou, han apujat l’aire condicionat quatre graus i els treballadors asseguren que se’ls fa complicat treballar: “És molt feixuc, fa molta calor”.

Els restauradors temen tenir pèrdues

A més, els restauradors asseguren que les altes temperatures poden fer malbé el menjar. És el cas del Juan Luis Álvarez, responsable de la botiga d’empanades Tio Bigotes: “Que el local estigui a més de 23 graus no és recomanable. A més, tenim forns que ja tenen temperatures molt altes”.

Altres restauradors insisteixen que aquesta mesura els pot fer perdre clientela. L’Adián Bragado, del restaurant La Biennal, recorda que els comensals busquen confort: “La gent ve a buscar un lloc agradable, per estar fresquets, per parlar… és impossible estar amb l’aire tan alt”.