El 080 ha aprofitat fins a les darreres hores per posar a punt els últims detalls el matí previ a l'estrena del gran esdeveniment de la moda a Barcelona. Una setmana de passarel·les que té com a objectiu consolidar-se com a referent. MIQUEL RODRÍGUEZ, director del 080 Barcelona Fashion "Si avui està considerada el 080 la cinquena passarel·la del món, tenim per davant Nova York, París, Londres, Milà, aquest és el camí que hem de seguir, el camí del creixement i de la internacionalització." "L'hora de la veritat arriba per al 080 Barcelona Fashion, que arribarà aquesta tarda. A les quatre de la tarda començaran les desfilades aquí a la passarel·la principal del 080." Celia Vela és una de les dissenyadores que avui estrenen la passarel·la del 080 i avui donava les darreres instruccions a models i les seves assistents. "Incluso podemos poner una aguja aquí y que se le quede esto bien fijo." Vela estrenarà la passarel·la amb ganes de mostrar la seva feina però també pressionada per la cita, a la qual l'acompanyaran Carlota Oms, Pau Esteve, Miquel Suay i Toton Comella. CELIA VELA, dissenyadora "És una gran responsabilitat desfilar el primer dia i a més a més amb el sentiment de responsabilitat per haver guanyat el premi l'edició passada, no decebre ningú." Un dels punts que s'ha renovat és el Barcelona Fashion Showroom, que té com a objectiu projectar una vintena d'empreses catalanes del sector a l'exterior. DAVID GARCIA, clúster de moda de Catalunya "Estem parlant de facilitar el negoci, posar en contacte marques d'aquí amb grans distribuïdors o compradors de tot el món per tal d'estimular que hi hagi negoci." De moment s'han acreditat més de 740 periodistes i la intenció és superar els més de 41.000 assistents de l'edició anterior. ADA COLAU alcaldessa de Barcelona "És important que en un moment en el que estem dient que cal sortir de la crisi millor de com hi vam entrar doncs, clarament apostem pels sectors que ens són propis, quan diem que cal impulsar la indústria local com un sector on generar ocupació de qualitat clarament cal apostar per sectors que ja en són propis que tenen tradició a la ciutat i al país perquè això és garantia d'èxit" CARLES PUIGDEMONT president de la Generalitat "Ara tenim unes xifres que ens conviden a un optimisme esperançat més facturació del sector, és cert, moltes més exportacions i més ocupació, tot això és cert. però no era evident tots aquests anys i vosaltres hi éreu, i vosaltres al costat del govern, dels governs que han apostat pel 080, heu mantingut la torxa de la capitalitat de la moda a Barcelona que és de fet, una capitalitat cultural."

Un dels grans objectius de les marques que participen en el certamen és augmentar la seva presència internacional. Segons ha explicat Miquel Rodríguez, director del 080 Barcelona Fashion, actualment la passarel·la està considerada la cinquena del món, només superada per les de Nova York, París, Londres, Milà, i es persegueix seguir “el camí del creixement i de la internacionalització.” De moment ja s’han acreditat més de 740 periodistes i la intenció és superar els més de 41.000 assistents de l’any passat.

El 080 comença amb les desfilades en la jornada inaugural de CarlotaOms, Cèlia Vela, Pau Esteve, Miquel Suay i TCN. També hi participaran dissenyadors com Bóboli, Brain&Beast, Edgar Carrascal, Pablo Erroz, Punto Blanco i Txell Miras. Alguns dels plats forts seran Sita Murt, que desfilarà demà, i Custo Barcelona, que ho farà dimecres.

A les propostes de les firmes per a la temporada tardor-hivern 2016-2017, s’hi suma l’espai ModaFAD, que recollirà la feina dels dissenyadors emergents.

Un dels grans atractius d’aquesta edició és la presència del prestigiós dissenyador de sabates canari Manolo Blahnik, que presentarà divendres el seu nou llibre. En l’apartat més comercial, el certamen inclourà per primera vegada el Barcelona Fashion Showroom, un espai d’exposició i venda en què participaran una vintena d’empreses del sector tèxtil català. Un any més, en el marc del 080, es lliuraran el Premi Nacional a la millor col·lecció i el Premi Nacional al disseny emergent.

El 080 Barcelona Fashion canvia d’escenari com cada sis mesos. Després de passar per l’Estadi Olímpic, el Museu Marítim, el Recinte Modernista de Sant Pau o El Born Centre Cultural, la cita amb la moda a Barcelona s’instal·la ara a la Llotja de Mar. La passarel·la arriba en un bon moment per al sector, que es comença a recuperar després de la crisi. Segons el clúster de la moda, el sector ja suposa el 5 % del PIB de la ciutat.

Colau i Puigdemont destaquen el paper de la moda en l’economia de la ciutat

En la inauguració, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s’ha referit a les dades creixents del sector, i ha explicat que les llars catalanes destinen el 5% del pressupost familiar. Colau ha dit que la ciutat aposta per aquest sector per sortir de la crisi. Un sector que ha definit com a “propi del país i la ciutat, amb tradició“, i que “ha de generar ocupació de qualitat”. Per la seva banda, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha destacat les bones xifres del sector de la moda a Catalunya, que “conviden a un optimisme esperançat”, tant pel que fa a la facturació, com a les exportacions i l’ocupació. Puigdemont ha reconegut l’esforç del sector per resistir durant els anys de crisi, que ha lloat dient que “s’ha mantingut la torxa de la capitalitat de la moda a Barcelona”.