Aquest diumenge ha entrat en vigor el nou horari comercial a Barcelona que permet que les botigues de la zona turística de la ciutat puguin obrir tots els festius fins al 15 de setembre. La mesura és fruit d’un acord a què han arribat Ajuntament de Barcelona, comerciants i sindicats majoritaris, que ha estat avalat per la Generalitat.

Un dels punts que ha generat més controvèrsia d’aquesta nova mesura és el de la conciliació dels treballadors. De fet, al centre de la ciutat, alguns treballadora han explicat aquest diumenge que les empreses estan fent provatures per mirar com poden compensar les hores de més que fan els festius. “Abans ja obríem els diumenges, però ara obrim una hora més i una companya ve a fer reforç a la tarda“, explica la Mariona Linares, de la botiga Reserva Natural, que, per les seves dimensions, ja podia obrir abans del canvi. D’altra banda, a Freshly Cosmetics l’Amanda Cabrera comenta que ara els donen aquest festiu entre setmana.

El personal de les grans cadenes comercials, en contra

Moltes persones que treballen en grans cadenes comercials, però, no estan d’acord amb els nous horaris. Temen que hagin de treballar els diumenges durant quatre mesos i no se’ls permeti conciliar la feina amb la seva vida personal. Un dels sectors més afectats per l’ampliació dels horaris és el del tèxtil i, en concret, les grans marques incloses al grup Inditex, H&M o Lefties, entre d’altres.

Poc seguiment de l’obertura a la zona turística “ampliada”

Els comerços que ja han pogut aixecar la persiana aquest diumenge són els que estan inclosos en una zona delimitada de la ciutat, que inclou els barris amb més afluència de visitants. En total, els barris amb autorització per obrir són 27, els que es troben al centre de la ciutat. Hi estan inclosos els quatre barris de Ciutat Vella, els de l’Eixample, a més de la Vila de Gràcia, Sants o el Poble-sec, entre d’altres. Es tracta d’una zona més àmplia de la que fins ara es considerava turística, de la qual queden exclosos Sant Andreu i Nou Barris. A més, l’horari d’obertura està delimitat de les 12 a les 20 h.

Tot i això, cal destacar que així com al centre la majoria de botigues estaven obertes, a Gràcia la imatge era completament diferent. La majoria de botigues no han obert, especialment les més petites: ja sigui per respectar el descans dels treballadors o perquè no surt rendible l’obertura en diumenge.

Aposta del govern municipal, comerciants i part social

Les principals associacions comercials creuen que l’acord per ampliar els horaris comercials és positiu. De fet, arriba després de mesos de negociacions i d’un ampli consens entre les grans associacions de comerciants (la Fundació Barcelona Comerç i Barcelona Oberta), les patronals (PIMEC Comerç i Foment del Treball), l’Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució (ANGED) i els sindicats UGT i CCOO.

Malgrat aquest consens, però, els horaris es van aprovar al plenari del 25 de febrer amb l’abstenció d’ERC, que hi veia “riscos” per al model comercial de Barcelona. Tampoc no hi estan a favor les associacions veïnals de les zones turístiques on s’aplicarà, que han fet públic un comunicat de rebuig.