De la galeria Spectrum a la Primavera Fotogràfica

El 18 d’octubre de l’any 1973 es va inaugurar a Barcelona la primera galeria especialitzada en fotografia de l’estat espanyol: Spectrum. Una iniciativa d’Albert Guspi i Sandra Solsona que estava situada al carrer de Balmes, 86. Des d’aleshores i fins al 1982, quan es va celebrar la Primavera Fotogràfica de Barcelona, desenes de fotògrafs van reivindicar la “fotografia creativa”, o el que després s’anomenaria fotografia d’autor. Pere Formiguera, Manel Esclusa, Joan Fontcoberta o Marta Sentís van ser alguns d’aquests fotògrafs. L’exposició recull aquest capítol de 9 anys (1973-1982) dins la història de la fotografia a Catalunya.

Un buit per omplir

A finals del franquisme es va articular aquest nou discurs fotogràfic des de diversos àmbits. La revista ‘Nueva Lente’, editada a Madrid a partir del 1971, o la galeries Spectrum, Fotomanía, Tau o la Sala Aixelà van contribuir a la difusió de les tendències internacionals en l’àmbit de la fotografia i en el suport a aquesta nova fornada de fotògrafs d’autor. Valentín Roma, director de La Virreina Centre de la Imatge, apunta que aquests professionals “des de diversos punts de vista ofereixen possibilitats de ruptura i alternatives al que la fotografia espanyola i catalana estava fent durant les dues dècades anteriors.”

Una publicació i més “fotografia creativa”

Els propers dies es posarà a la venda la publicació del catàleg de la mostra, que es pot visitar fins al 14 d’octubre. D’altra banda de cara a l’estiu de l’any vinent La Virreina Centre de la Imatge té previst inaugurar una exposició específica de la Sala Aixelà, que també va ser un referent en la difusió de l’anomenada “fotografia creativa”.