‘Com menja un caníbal’ és el projecte més ambiciós de La Virgueria i casualment coincideix amb el desè aniversari de la companyia. L’espectacle anterior, ‘Medusa’, que va passar per la Sala Tallers del TNC, els va donar empenta per tirar endavant aquesta darrera obra que de fet fa quatre anys que l’Aleix Fauró i l’Isis Martín, els autors i directors, tenien en ment.

“Crec que és un salt com a companyia molt gran. Som 11 persones sobre l’escenari, comptant a la Clara Peya, i això ja dona una mica de vertigen però estem molt emocionades”, explica la Patrícia Bargalló, una de les actrius de la companyia.

“Utilitzem el teatre per canviar el món”

L’obra comença la nit que mor un dels personatges principals, la Dora, interpretat per la Maria Pau Pigem. Aquesta dona narra al llarg de l’obra de quina forma ha creat al llarg de la seva vida un món paral·lel de fantasia perquè el seu germà, interpretat pel David Menéndez, amb una discapacitat, pugui viure sense exclusió. Ell és fràgil, com moltes altres persones.

“Els fràgils per nosaltres serien totes aquelles persones que no produeix en una societat capitalista, per tant, fràgils som molts”, explica la Maria Pau Pigem. “Si hagués de definir La Virgueria diria que és una companyia que té moltes ganes d’utilitzar l’art, i en aquest cas el teatre, per canviar un món que no ens agrada”, afirma l’Aleix Fauró, coautor i codirector de ‘Com menja un caníbal’.

Una única filera de públic

L’obra presenta una hibridació de diferents llenguatges i disciplines, com el teatre de text, el teatre de cos i el circ, i es desenvolupa en un espai perimetral –una única fila 0– on s’interpel·la el públic, que viu una experiència propera i plena de moviment. A l’escenari hi ha 10 intèrprets i una banda sonora a càrrec de l’artista Clara Peya que els dies 20 i 21 actua en directe a la Lleialtat Santsenca. Les 116 localitats de la sala es van exhaurir de seguida. ‘Com menja un caníbal’ farà gira de cara al 2020 per altres municipis com Viladecans, Olot, Figueres o Manresa.

L’Arnau Itinerant ha coproduït l’obra

‘Com menja un caníbal’ ha comptat amb el suport de l’Arnau Itinerant i amb l’Escena Nacional d’Andorra i el Teatre Municipal de Lloret de Mar. L’Arnau Itinerant és un teatre sense seu gestionat col·lectivament amb la intenció de conservar el Teatre Arnau. A la seva pàgina web es defineix com “un teatre nòmada, acollidor, arrelat al carrer, que reivindica l’art i la cultura a través dels eixos de la memòria, la comunitat i les arts escèniques”. L’Arnau Itinerant va néixer el 2018 i l’obra anterior que va coproduir va ser ‘Sintítulo’, de la companyia La Danesa, que es va estrenar l’octubre passat i que explora la realitat dels joves migrants no acompanyats.