Cavalcada de Reis

Els Reis d’Orient arriben a Barcelona. I els més petits els reben amb grans dosis d’il·lusió. La Cavalcada de Reis 2019 és una de les cites més esperades de les festes de Nadal. Al voltant seu es repeteixen cada any tradicions i costums que acompanyen Ses Majestats.

També és el moment en què els més petits aprofiten per entregar la carta als Reis o fins i tot desfer-se del xumet per fer-se una mica més grans. T’expliquem les tradicions de la cavalcada de Barcelona.

L’entrega del xumet a la cavalcada

Els més petits poden entregar el xumet als Reis d’Orient durant la cavalcada. És un compromís al qual arriben amb els pares per deixar aquest petit objecte. D’aquesta manera demostren que ja són una mica més grans. Durant la cavalcada de Barcelona els xumeters ajuden a recollir les pipes. A més, la carrossa incorpora un comptador dels xumets per informar de quants nens han fet aquest important pas.

Entregar les cartes als Reis

Molts nens envien la carta a Ses Majestats durant els dies i setmanes previs a la nit de Reis. Però d’altres prefereixen esperar fins a l’últim moment i entreguen la carta amb les peticions durant la cavalcada. Els patges i ajudants reials les recullen i les fan arribar als Reis Mags perquè tots els nens trobin els regals el 6 de gener.

La carrossa de l’Estel

És tradició que una de les primeres carrosses sigui la de la patge Estel. És l’encarregada de guiar els Reis Mags a través dels carrers i places de Barcelona per tal que puguin entregar els regals durant la nit més màgica. A la cavalcada de Barcelona també hi ha una patge que rep aquest nom i que recull les cartes dels nens de la ciutat per entregar-les a Melcior, Gaspar i Baltasar.

La carrossa del carbó

D’entre totes les carrosses, n’hi ha una que, tot i ser ben coneguda per tots els nens, és més temuda. És la Carbonera, la carrossa on Ses Majestats transporten el carbó. Encara que sigui dolç, és el senyal que alguns no han fet tota la bondat que podien durant l’any. És habitual que aquesta carrossa ocupi una de les darreres posicions de les cavalcades, després dels Reis i el seu seguici.

Els caramels

La cavalcada és també un moment molt dolç. Des de les carrosses es llancen tones de caramels. Els encarregats de repartir-los són els caramel·lers, situats al final de la cavalcada. Ocupen aquesta posició en la desfilada per evitar que els més petits es distreguin recollint dolços i per evitar accidents mentre circulen les carrosses.

L’entrega de claus

Els alcaldes dels municipis són els encarregats de rebre Ses Majestats d’Orient. Per tal que no hi hagi cap llar sense regals, els batlles fan entrega de les claus de Barcelona als Reis, tot un símbol de l’obertura de les ciutats a la màgia dels tres convidats d’honor la nit del 5 de gener.