El Teatre Arnau vol tornar a caminar i no es vol esperar a tenir l’edifici rehabilitat. Fruit de l’empenta veïnal i de les entitats i professionals que creuen en aquest projecte, en el Paral·lel neix l’Arnau itinerant 2018. Abans que s’acabi l’any es veuran dos espectacles escènics i un arxiu virtual sobre la memòria col·lectiva del Paral·lel i del teatre.

Aquest dijous s’ha fet la presentació tant dels projectes teatrals com de l’arxiu virtual. L’arxiu, que es podrà consultar al web del teatre, aglutinarà testimonis orals, escrits i objectes aportats pels veïns.

“Ha estat maco sentir la gent parlant dels xarlatans que hi havia al carrer, i una senyora explicant que ella de petita feia estraperlo a la part baixa del Paral·lel. No volíem tancar-nos a només parlar de vedets dels anys 20”, explica Layla Dworkin, membre de la cooperativa Laberint Cultura, que ha impulsat el projecte Relat de l’Arnau, una xarxa de memòries d’un teatre de barraca.

El treball de recerca vol valorar el patrimoni material i immaterial del teatre. Els dies 15 i 16 de desembre se’n podrà veure una petita mostra al Mercat de les Flors.

Teatre en set localitzacions cedides pels veïns del Raval

Pel que fa a la programació teatral, el primer espectacle de l’Arnau itinerant es podrà veure del 28 de setembre al 14 d’octubre. La companyia Blanco Roto presenta ‘Carrer Hospital amb Sant Jeroni’. Un espectacle ambulant per set espais del Raval cedits pels veïns que vincula metafòricament els buits emocionals dels personatges amb les ferides urbanístiques del barri. Això explica el joc del títol de l’obra amb el carrer de Sant Jeroni, que ja no existeix perquè va desaparèixer arran de la construcció de la rambla del Raval.

L’espectacle vol contribuir a desterrar els estereotips i discursos unitaris sobre com i què és el Raval: “Hi ha una imatge bastant estàndard i el Raval és molt més. I aquest itinerari intenta explicar les multifacetes del barri”, diu Roberto Remei, codirector de l’obra de teatre.

Sense data encara per a les obres de rehabilitació

La presentació de la programació del Teatre Arnau ha comptat amb la presència de la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, qui ha explicat que, de moment, encara no hi ha un calendari d’obres tancat: “De moment s’estan acabant els treballs arqueològics perquè ja se sap què passa quan s’excava a Ciutat Vella”. Pin ha afegit que el mes que ve és probable que ja es pugui fer balanç d’aquests treballs i aleshores establir un calendari d’execució amb dates més concretes.