Barcelona és una ciutat que estima el còmic. Hi ha 11 llibreries especialitzades (Norma, Gigamesh, Universal, Arkham, Freaks, Antifaz, Mr. Brown, Còsmic, Continuarà, Fatbottom i Marcapáginas), a les quals s’han de sumar les generalistes, que els darrers anys han augmentat la presència de còmics a les seves prestatgeries.

Arran de la pandèmia hi han augmentat els lectors, atiats d’una banda pel creixement del còmic d’autor i, sobretot, perquè s’han editat molts títols de manga japonès. El públic adolescent consumia anime (gènere d’animació d’origen nipó) a les plataformes de pagament i buscava després a les llibreries el seu homònim en paper, un fet que segells com Norma Editorial ha aprofitat per engrandir el seu catàleg de títols traduïts al castellà.

Et proposem tres llibreries imprescindibles a Barcelona, que representen el ventall d’opcions dins un gènere que el 2020 va facturar més de 64 milions € a tot l’estat.

Llibreria Antifaz Comic, a Gràcia
Quan vam obrir l’any 82 la gent preguntava: ‘I què veneu? Això són discos?’”
Carme Valls, Antifaz Comic

Antifaz, 40 anys de còmics a Gràcia

Aquest setembre, Antifaz Comic (carrer Gran de Gràcia, 239) bufarà les espelmes del seu 40è aniversari. És una llibreria de barri, amb un tracte molt proper, que ha vist la transformació del sector amb enorme alegria. La seva propietària, Carme Valls, explica al programa ‘Via 15’ que l’any 1982 van obrir “sense gaire expectatives” perquè això del còmic “era una cosa molt nova i desconeguda”. La gent que passava pel carrer els preguntava: “I què veneu? Això són discos? Què és?”. Valls reconeix que avui en dia la situació no té res a veure, “per sort”, i agraeix que tant el cinema, com l’anime com l’obertura de llibreries hagi popularitzat el còmic.

Selecció de còmics d’autor de la Llibreria Finestres

Llibreria Finestres, especialitzada en còmics d’autor

La Llibreria Finestres ha obert el març del 2022 un establiment dedicat exclusivament al llibre d’art i al còmic (carrer de la Diputació, 250). Explica Sílvia Aymí, la responsable, que el camp del còmic és molt extens i ells el tracten “des de l’autoria i l’artisticitat”. La seva voluntat és atreure lectors i trencar amb la idea que “el còmic és el ‘Superman’ o el ‘Mortadel·lo'”. Aymí reconeix que arran de la pandèmia ha crescut molt el nombre de lectors (i, sobretot, lectores) de còmic d’autor, i confia que el seu establiment ajudi a normalitzar la presència del còmic a totes les prestatgeries de les llibreries de Catalunya.

Venim a sumar, a normalitzar la lectura del còmic”
Sílvia Aymí, Llibreria Finestres

Llibreria Finestres, especialitzada en còmic i llibre d’art
La indústria del còmic està en un bon moment, sobretot la del manga”
German Puig, delegat Norma Comics

Norma Comics, 800 m2 de premi

És difícil sortir de Norma Comics (passeig de Sant Joan, 9) amb les mans buides. Els seus més de 800 m2 estan dedicats íntegrament als clàssics i novetats del còmic nord-amercicà, europeu i, sobretot, al manga japonès, que ocupa tota la planta inferior d’aquest hipermercat de les vinyetes. Aquesta llibreria és tot un referent a la ciutat, és la més gran i també la més reconeguda internacionalment, amb un premi Eisner que la va qualificar com la millor del món el 2018. El delegat de Norma Comics, German Puig, explica que els compradors acostumen a passar-hi més de mitja hora. “Aquí no vens amb presses, com quan vas al súper o a comprar el pa”. Els caps de setmana aquest establiment és un bullici d’adolescents que es troben per fullejar les novetats del sector i mirar de no caure en la temptació de comprar les mil i una propostes de marxandatge, que són l’altre gran negoci d’aquest temple del còmic.

Norma Comics