Aquesta és la Supertalpeta, la mascota que l'equip de la Biblioteca Joan Maragall ha creat per a l'espai infantil. La Valle Caballeros n'és la responsable i ha escrit un conte per explicar la seva història, que comença al jardí del Centre Cívic Vil·la Florida. VALLE CABALLEROS, responsable de l’Àrea Infantil de la Biblioteca Joan Maragall “La talpeta vivia en aquest jardí, oi? I fent un forat molt i molt gran, acaba topant-se amb el que és la biblioteca, oi?” La Supertalpeta no és una heroïna qualsevol. Com que està envoltada de coneixement, és sobretot sàvia. Amb el seu personatge, la biblioteca vol estimular l'hàbit lector entre els infants. Asseguren que, després de crear-la fa any i mig, ja són els mateixos nens els que vénen a buscar-la per parlar-hi o fer-li un petó. VALLE CABALLEROS, responsable de l’Àrea Infantil de la Biblioteca Joan Maragall “Fins i tot una nena va venir amb una capa, amb una capa vestida de Supertalpeta, perquè deia que a ella li agradava un munt llegir i que li estava passant com a la Supertalpeta. Que li estava sortint la capa, i estava tenint els efectes d'una superheroïna.” La biblioteca ha creat fins i tot una cançó en què el personatge explica als infants com comportar-se al centre. FRAGMENT LECTURA VALLE CABALLEROS, Àrea Infantil de la Biblioteca Sant Gervasi – Joan Maragall “I si algun dia sentiu algú que és peta de riure, segur que és ella amagada entre els llibres. I vet aquí una talpeta, vet aquí un gat, aquest conte s'ha acabat.”

L’espai infantil de la Biblioteca Sant Gervasi – Joan Maragall té una mascota, la Supertalpeta. Es tracta d’un personatge que l’equip del centre va crear ara fa un any i mig. Com que la biblioteca es troba a sota del Centre Cívic Vil·la Florida, necessitaven un personatge que els ajudés a relacionar els dos equipaments. “Teníem molt clar que volíem que fos un animal i com que l’edifici està sota terra, vam pensar en un talp”, explica la Valle Caballeros, responsable de l’espai infantil del centre.

Per explicar la història als infants, la Valle ha escrit un conte, adreçat a infants de tres a cinc anys, i il·lustrat per Cinta Fosch. “Al relat expliquem que, com que està tot el dia envoltada de coneixement, de lectura, acaba essent encara més, bona, forta i la més sàvia del món”, apunta Caballeros.“Hem volgut trencar amb l’estereotip del superheroi comú, però també hem volgut que fos un personatge femení que representés els professionals que treballen a les biblioteques, la majoria dones”, afegeix.

La Valle Caballeros ja té experiència en la creació de mascotes. També va crear en Fortpi, el personatge de l’espai infantil de la biblioteca del Fort Pienc, on va treballar. Ara ha escrit  una cançó amb què, al centre, han elaborat un videoclip per explicar als nens com comportar-se a la biblioteca i que han compartit a les xarxes socialsA la biblioteca pensen que aquest tipus de recursos ajuden molt a fomentar l’hàbit lector entre els més petits. A finals de novembre, la Supertalpeta entrarà en moviment gràcies a un taller d'”stop-motion” que s’impartirà a la biblioteca dins les activitats del festival Bibliocurts.