El boom turístic dels últims anys no ha passat desapercebut pels edificis històrics de Barcelona, que se n’han beneficiat com a punts d’interès cultural. Tanmateix, per la gran majoria de basíliques no ha estat fàcil decidir com aprofitar-se’n, en tractar-se de llocs on encara es practica la seva funció original.

La basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor, per exemple, manté l’entrada lliure a totes hores a l’edifici central de l’església, “respectant el silenci dels que volen orar”, explica Manel Alonso, el responsable de la gestió i difusió cultural de la basílica. Tot i això, sí que s’ha de pagar si es vol accedir a alguna de les visites especials al campanar o a la sagristia, així com per encendre algun ciri o il·luminar les restes arqueològiques dels segles I i VI. Tot plegat, per “tenir els recursos necessaris per conservar el ric patrimoni del temple correctament”.

El cas de la basílica de Santa Maria del Mar és molt similar al de la Catedral. De les nou del matí fins a dos quarts de nou del vespre l’església està oberta, però des de la una del migdia fins a les cinc de la tarda l’entrada és de pagament. Aquí també s’ofereixen visites guiades als terrats, a les capelles de l’absis i a la cripta. Per Salvador Pié, rector de la basílica, s’ha sabut “trobar la forma perfecta per rebre turisme i no molestar els que vénen a l’església per resar o celebrar alguna cerimònia religiosa”. Si hi ha algun bateig o casament, la nau principal del temple es divideix en dues parts per tal de no dificultar la celebració.

Pel que fa a la basílica de Santa Maria del Pi, han optat per un model de gestió en el qual els visitants que aporten diners, ja sigui a través del preu de l’entrada o de donacions, passen a ser mecenes del temple. A través del que denominen com a “micromecenatge turístic”, informen el visitant de a quina obra en concret han col·laborat amb la seva aportació.

Un altre recurs habitual per obtenir diners dels centres de culte és acollir-hi concerts de música. Una de les característiques d’aquests edificis religiosos és la seva bona sonoritat, ja que en un principi van estar dissenyades per transmetre les paraules del mossèn o els cants del cor per tota la nau.