El Festival internacional de curtmetratges i documentals de medi ambient es podrà seguir en línia descarregant una app a través del web de SUNCINE. La noves mesures de restricció a causa de la pandèmia han obligat a suspendre els actes presencials, la inauguració i la clausura.
En aquesta edició betevé s’agefegeix com una finestra per fer arribar les propostes al públic en directe per la TDT.
Programació especial de betevé
Del 4 a l’12 de novembre, pots seguir per betevé l’estrena de curtmetratges del festival de medi ambient SUNCINE. Una aposta pel cinema documental que aborda la relació amb el nostre entorn des d’una perspectiva de respecte i conservació del planeta.
Dimecres 4 de novembre a les 22.15 h
‘Rema por tu planeta’
Sabina Hourcade et Lucie Francini / (2019) França 52’
Els surfistes són testimonis de la fragilitat de l’oceà i de la catastròfica degradació de l’entorn. Durant la tardor del 2018, a Biarritz, un petit grup de persones es va inspirar en les marxes pel canvi climàtic per trobar-se i fer accions, durant 10 mesos, sense interrupcions en una mobilització anomenada Paddle for your Planet.
Dijous 5 de novembre a les 19 h
‘El último Suspiro’
Arturo Islas / (2020) Mèxic 24′
Un documental que analitza la situació del planeta en el context de la pandèmia. Trobem les opinions de l’ambientalista Arturo Islas, així com l’anàlisi de biòlegs i experts sobre quines són les millors accions a realitzar una cop la covid deixi de marcar les nostres vides.
Divendres 6 de novembre a les 19 h
‘Meraki’
Gustavo Neves / (2020) Portugal 29′
Meraki, en grec, vol dir “fer alguna cosa amb tota l’ànima i amb amor”
En aquest camí aprendrem com un director de la Sea Turtle Protection Society of Greece, un herbolari local, un professor de dansa i un instructor de submarinisme connecten amb la natura.
Escoltarem els inspiradors ritmes de les plantes i ens submergirem en el poder transformador de la dansa.
Dissabte 7 de novembre a les 19 h
‘Mi último Kajef’
Matías Bravo i Carlos Reyes/ (2019) Xile 29’
Un viatge generacional per fer una crida a protegir el territori kawesqar, situat a la Patagònia xilena. Un poble amb llengua i cultura mil·lenària pròpia que avui dia només conserva un petit reducte. En aquest documental dues germanes acompanyen el seu pare, un pescador artesanal kawesqar, a recórrer la ruta de navegació per la qual pescaven, caçaven i vivien els seus avantpassats.
Diumenge 8 de novembre a les 19 h
‘Bamboo ballads’
Sajeed Naduthody / (2020) l’Índia 30′
‘Bamboo ballads’ és un documental que explica la història d’una estudiant, la Naina Febin, que fa servir la música per conservar la seva planta preferida: el bambú. Planta arbres joves de bambú en tots els espais que troba disponibles: en campus escolars, àrees públiques o recintes privats, i també els reparteix entre tot el veïnat. La Naina, fins i tot, està escrivint un llibre sobre el bambú i ha format una banda musical que utilitza instruments fets exclusivament d’aquesta planta. ‘Bamboo ballads’ és un viatge a través de la filosofia, els mites i el llegat del bambú que mostra la seva importància per a la conservació de l’entorn.
Dilluns 9 de novembre a les 19 h
‘Somos Valientes’
Lydia Cacho Ribeiro / (2019) Mèxic
Una sèrie documental de Lydia Cacho que té com a objectiu educar en els valors de respecte i pau. Un projecte educatiu multimèdia que comença amb el capítol a CDMX, com es coneix Ciutat de Mèxic.
També coneixerem les opinions i ambicions dels infants de Chiapas amb noies genials que volen ser presidentes i nens valents que parlen d’amor? Una manera de trencar estereotips de gènere.
Dimarts 10 de novembre a les 19 h
‘Somos Valientes’
Lydia Cacho Ribeiro / (2019) Mèxic
Coneixerem què senten i pensen els infants d’una escola per a persones amb ceguesa situada a Jalisco. També a l’estat de Sinaloa, considerat el graner de Mèxic per l’activitat agrícola, escoltarem noies i nois experts en arts marcials, ens expliquen com somnien a ser campions mundials de jujutsu i kungfu.
Dimecres 11 de novembre a les 19 h
‘Somos Valientes’
Lydia Cacho Ribeiro / (2019) Mèxic
Coneix nois i noies que dediquen la seva vida a salvar el planeta i a protegir el Gran Aqüífer Maia a Yucatán. Una zona amenaçada per la contaminació de la capa freàtica per les aigües residuals i els purins. Per aquesta causa els infants menors de 5 anys són els més vulnerables a desenvolupar malalties gastrointestinals.
‘Mare Monstrum’
Lucía Hernández, Àngel Estois i Mercè Sendino / (2020) Espanya
Un curtmetratge animat que segueix de prop les aventures d’en Flanitus, una nova espècie de peix que habita a les profunditats.
‘Hybrids’
Florian Brauch. Matthieu Pujol, Kim Tailhades, Yohan Thireau, Roman Thirion / (2017) França
Quan la vida marina s’ha d’adaptar-se a la contaminació, les regles de la supervivència canvien. Ho podem comprovar en aquest curtmetratge d’animació en què les criatures marines han mutat per adoptat la forma de les deixalles que trobem als contenidors. Una feina creativa inspirada en les formes, llum i moviments dels documentals del fons marí.
Dimecres 11 de novembre a les 22.15 h
‘5 Corazones’+ entrevista posterior amb el productor
Martín Parlato / (2020) L’Argentina 35′
El consum de la carn de cavall està prohibit a l’Argentina, però en canvi aquest país exporta el 60 % de la carn que es consumeix al món. Si no es poden criar cavalls, d’on prové la carn de més de 200.000 cavalls que s’exporta anualment a la Unió Europea?
Aquest documental narra la veritable i cruel realitat darrere de la vida dels cavalls argentins, víctimes de tota mena d’abusos des del seu naixement fins a la seva mort.
Dijous 12 de novembre a les 18.55 h
‘ Vergüenza’
Íker Elorrieta i Garazi Sánchez / (2019) Espanya 23′
Conscient que calia agrair a la mar tot allò que li havia donat, però desconeixedora del mitjà en què havia passat tantes hores de la seva vida, Garazi Sánchez va decidir emprendre un viatge d’autoaprenentatge que culmina amb la realització d’aquest documental. I
deat durant la convalescència d’una greu lesió a la columna que la va obligar a aprendre a caminar de nou, cerca respostes en converses amb persones referents en diversos àmbits per prendre consciència sobre l’estat actual dels oceans.
‘Su vida en tus manos’ a les 19.20 h
Núria Gago / (2020) Espanya 7′
Quan un animal entra a casa teva la seva vida és a les teves mans. Una reflexió que la directora Núria Gago ens fa sobre la tinença responsable d’animals.
Vivim submergits en un frenesí consumista que ens fa pensar que tot es pot comprar i que tot ens pertany. I, com a conseqüència d’aquest gran error, hi són ells, els animals.