La Setmana de l’Arquitectura 2020 arrenca marcada per la crisi del coronavirus i amb un format inèdit fins ara: el virtual. Fins al 17 de maig l’Ajuntament de Barcelona, la Fundació Mies van der Rohe i el Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya han programat més d’un centenar d’activitats per endinsar-se en el món de l’arquitectura i del nostre patrimoni arquitectònic sense sortir de casa.
Les cases centren la programació
La pandèmia actual ha obligat la ciutadania a quedar-se a casa. Conscient d’aquesta nova realitat, la Setmana de l’Arquitectura ha traslladat el focus d’atenció dels indrets emblemàtics a les llars i aprofitarà per valorar com influeix l’arquitectura en el benestar quotidià o la convivència. En aquest sentit, Sandra Bestraten, presidenta de la demarcació de Barcelona del COAC, explica que el confinament modificarà l’arquitectura per aconseguir habitatges més flexibles que permetin fer més activitats com ara el teletreball.
El litoral, com a espai convidat
Més enllà de l’arquitectura i els habitatges, aquesta edició també té com a espai convidat el litoral barceloní. Pretén reflexionar, a través d’exposicions o pedalades per la costa, sobre les oportunitats de canvi i de conflicte que plantegen aquestes zones per a les ciutats mediterrànies i en concret per Barcelona.
10 districtes, 10 festes d’arquitectura
Igual que en l’edició anterior, enguany la Setmana de l’Arquitectura també pretenia arribar a tots els districtes de la ciutat. Per aconseguir-ho els organitzadors havien programat 10 festes de l’arquitectura al voltant d’una desena d’espais emblemàtics, uns esdeveniments que finalment es convertiran en visites virtuals.
Bestraten destaca un dels edificis pel seu lligam amb l’actualitat. És l’actual CAP Raval Nord, que ocupa els terrenys de l’antic Sanatori Antituberculós. Aquest recinte, segons la presidenta del COAC a Barcelona, el va construir la Generalitat Republicana amb l’objectiu de pal·liar les conseqüències de la tuberculosi a la ciutat, una situació que recorda molt a la situació de pandèmia actual.
L’Arqu[in]FILM a betevé
La mostra de cinema i arquitectura Arqu[in]FILM, que habitualment es fa la Filmoteca, saltarà a les pantalles de betevé, en obert i per a tots els públics. Des del proper dilluns, dia 11, fins divendres, 15 de maig, aquesta casa emetrà per televisió i en directe al web els documentals i curtmetratges de cicle. A més, el 7 de maig es retransmetrà l’acte de presentació dels finalistes i seleccionats dels Premis FAD d’arquitectura i interiorisme.