El II Cicle de Cinema Africà i Dona arriba a cinc centres cívics de Barcelona. Des d’aquest dijous i fins al 28 de març es podran veure un seguit de films que volen donar visibilitat al paper de les dones dins de les societats africanes. Amb el lema “Resiliència, resistència… ressorgir”, el cicle vol valorar la capacitat de la dona africana per resistir i fer sentir la seva veu.

Veus femenines d’arrel africana

“Jo no soc una bruixa”, de la directora zambiana gal·lesa Rungano Nyoni, explica la història d’una nena acusada de bruixeria. El film obrirà aquest dijous la segona edició del Cicle de Cinema Africà i Dona. Un projecte impulsat per l’associació Africadoolu per donar visibilitat a l’art de l’Àfrica, especialment les veus femenines i reflexionar sobre el paper de la dona en aquest continent. Enguany, gairebé totes les pel·lícules i curtmetratges han estat realitzats per dones africanes i afrodescendents, segons explica  Rocío Naranjo Cuadrado, artista visual i una de les impulsores del cicle.

Més que cinema

A més de cinema, el cicle disposa d’activitats paral·leles com l’exposició “Simfonies de l’ànima”, de la pintora i poetessa Montserrat Anguiano. A través de la força del color i la línia, la mostra plasma la bellesa de la dona racialitzada alhora que fa una denúncia per la seva absència en la història. “Penso que hi ha una necessitat de representar aquests referents per a mi, des d’Angela Davis fins a Rosa Parks, passant per la Frida Kahlo, llavors és una explosió de colors, és força, és apoderament”, explica Anguiano.

Tant l’exposició com la pel·lícula inaugural es poden veure al centre cívic del Fort Pienc. Però al cicle també hi participen cinc centres cívics més de la ciutat: Fort Pienc, Sagrada Família, La Casa Elizalde, Barceloneta, Pati llimona i Albareda. Hi haurà projeccions i altres activitats fins al 28 de març.