El cos de Bombers de Barcelona acusa una bretxa de gènere més que considerable. Dels 550 membres del cos, només set són bomberes; o el que és el mateix: aproximadament un 1 %. De fet, la primera dona a accedir als bombers va ser fa relativament poc —l’any 2007— i fins ara només hi ha una dona en una posició de responsabilitat.

Ella és Clara Latorre, cap de guàrdia dels Bombers de Barcelona, que ha explicat a betevé que “el més normal seria que hi hagués més dones” i ha assegurat que bona part de l’explicació “té a veure amb estereotips”. Per això una altra bombera, Alícia Montoro, ha llançat un missatge als pares de les futures bomberes: “Que no posin barreres de sexe ni de colors als oficis”.

Bombers de Barcelona vol més bomberes

Precisament per capgirar el percentatge de dones dins del cos, els Bombers de Barcelona fan una crida perquè en les properes promocions de places noves s’hi presentin més dones. A més, el director del cos, Sebastià Massagué, ha demanat durant la Jornada de les Dones en l’Àmbit de la Seguretat i les Emergències que les bomberes del cos “facin un pas endavant i que es presentin a assumir càrrecs de direcció”.

I la Guàrdia Urbana?

La bretxa entre homes i dones a la Guàrdia Urbana no és tan gran: en aquest cas hi ha un 13 % d’agents dones dins del cos. Algunes d’elles també han participat en les jornades organitzades per l’Ajuntament i han reflexionat sobre la violència masclista en l’oci nocturn; segons dades de la Generalitat, un 30 % de les agressions sexuals passen en moments d’oci.

Per això l’alcaldessa, Ada Colau, ha reclamat que “tothom s’ha de poder relaxar sense perill” i ha afegit que “aquest àmbit de llibertat l’hem de preservar les dones”. En aquest context, Colau ha reivindicat el protocol No Callem de l’Ajuntament, que s’ha activat en aquest mandat per prevenir les actituds masclistes en l’oci nocturn.