La Bibi és una dona que ha patit violència masclista. “Puc recordar el primer cop que em va donar una hòstia, però la primera vegada que em va fer callar no, i els maltractaments arriben així”, explica. El 31 de juliol del 2016 va rebre una pallissa que gairebé acaba amb la seva vida per una fractura cranial. Aquell dia, va dir “prou” i va decidir sortir d’aquella situació.

Tres anys després, continua fent teràpia i encara pren medicació. Com ella mateixa diu, té una “cicatriu de per vida”, i no es refereix tan sols a la física. Afortunadament, fa vida normal i té una feina com a teleoperadora. Comparteix pis amb una amiga i té una altra parella. La fotoperiodista Sandra Balsells l’ha retratada en diferents moments del seu dia a dia, en accions quotidianes que en un altre moment van significar començar de nou.

Aquestes fotografies formen part de l’exposició “Cicatriu”. A banda de la feina de Balsells, hi ha fotos fetes per quatre dones més. També han estat víctimes de violència de gènere, però en aquest cas en lloc de ser les models, són les autores de les imatges. La mostra vol ser alhora una denúncia i un crit d’esperança. L’objectiu és sensibilitzar i visibilitzar la xacra que representa la violència contra les dones.

Les mancances de l’Administració

I no només per a la ciutadania, sinó també per a l’Administració pública, que segons la Bibi té moltes mancances en matèria de violència de gènere. “Quan vaig anar a posar la denúncia als Mossos ningú no em va dir que, per llei, havia de tenir un advocat de violència de gènere al meu costat i ho vaig fer sola”, explica. Afegeix que això no pot passar i que cal que s’assessori i s’acompanyi les dones que fugen de la violència masclista.

L’exposició forma part del projecte De l’ombra a la llum, de la Fundació Setba, dedicat a l’apoderament d’aquest col·lectiu de dones. És un dels actes que s’emmarca en el Dia Internacional de les Dones, que se celebrarà el 8 de març. Els retrats s’exposen a l’Espai Mercè Sala, situat a la parada de metro de Diagonal. “Cicatriu” s’ha inaugurat aquest dimarts, 5 de març, i es pot veure fins al 31 de març de manera gratuïta.