Guerra Civil a Barcelona

Un dels bombardejos més violents

El  30 de gener del 1938 era un diumenge i de bon matí l’aviació italiana aliada de Franco va protagonitzar un dels bombardejos més devastadors a Barcelona durant la Guerra Civil: les bombes van caure sobre el nucli antic de la ciutat,  cosa que  va provocar molts morts, molt especialment a la plaça de Sant Felip Neri. Hi van morir 42 persones, 30 de les quals eren nens, que es refugiaven al convent de la plaça. Aquest dimarts, 30 de gener, fa 80 anys d’aquells fets. Les parets de la plaça, amb els efectes de la metralla, ho recorden.

Uns bombardejos sobre Barcelona -la capital de la República des del novembre del 1937-, que es va convertir en objectiu específic de l’aviació italiana i alemanya al servei del règim de Franco. Durant aquell 1938  es van produir la majoria de les gairebé 400 incursions aèries que van costar la vida de gairebé 3.000 barcelonins durant la guerra.

Un dels bombardejos més violents

El 30 de gener de fa 80 anys,  a les nou del matí, una esquadra de trimotors de l’Aviació Legionària Italiana amb base a les Balears va descarregar les  bombes pels voltants de la Catedral i la plaça Nova, que van enfonsar un bon nombre de cases. El cas més greu es va produir a la plaça de Sant Felip Neri, que aquella hora era plena de nens refugiats que hi jugaven. El bombardeig va causar morts i va canviar la fesomia de la plaça, de la qual només es va mantenir l’església.

La bomba va impactar directament al terra de l’església, que  es va enfonsar i va caure al damunt d’una trentena de nens que estaven amagats. Tots van morir. Dues hores més tard, a les 11 dels matí d’aquell 30 de gener del 1938, mentre els serveis assistencials miraven d’ajudar a treure runes i cossos, més avions van bombardejar de nou. Una placa recorda a la plaça Sant Felip Neri aquells fets.

Aquest dimarts en aquesta plaça de la ciutat, els alumnes de l’Escola Sant Felip Neri, coincidint amb el Dia Escolar de la No-violència i la Pau, han recordat aquells fets interpretant una cançó.

 

Foto: Sergi Bernal

Actes per recordar els atacs a Barcelona 

Sant Felip Neri va ser un dels objectius més sagnants, però aquell any també es va produir la devastadora explosió davant el Coliseum, el mes de març, o la destrucció de l’Escola del Mar, fet que s’acaba de commemorar. Tot plegat serà recordat amb diverses activitats organitzades per l’Ajuntament de Barcelona dins el cicle Memòria de la Destrucció a partir del mes de març.