Durant la Guerra Civil va obrir al passeig de la Bonanova l’Escola Freinet, un centre que va suposar tota una revolució pedagògica. Fins avui s’han conservat alguns documents de l’època. El llibre ‘Cròniques durant la Guerra Civil‘ recull 20 revistes ‘Tibidabo’, fetes pels alumnes d’aquesta escola. Contenen textos lliures i estampacions dels nens fetes amb la impremta Feinet. L’obra, del pedagog Salvador Domènech, descobreix vuit quaderns que s’afegeixen als 12 que ja es coneixien. Tots ells expliquen les vivències dels alumnes del novembre del 1937 al desembre del 1938. Entre altres coses, parlen de racionament d’aliments, bàndols de guerra i bombardejos.

La segona Escola Freinet es va construir a Sarrià

L’Escola Freinet de Barcelona, situada al passeig de la Bonanova, va ser la primera Freinet que es va obrir fora de França. Al país veí és on n’hi havia l’original, creada per Célestin Freinet. La seva metodologia s’emmarcava en l’Escola Nova: es donava protagonisme a l’alumne i les classes, que funcionaven com cooperatives.

Les 20 revistes ‘Tibidabo’ són el resultat de la feina mensual de dues classes, fetes a la seva pròpia impremta durant un any i escaig, el temps que va funcionar el centre.

A la recerca de les revistes ‘Tibidabo’

Fins ara s’han trobat 20 números de revistes. Ara bé, segurament encara se’n guardin d’altres a les golfes d’alguns exalumnes de l’escola. L’autor del llibre en seguirà buscant i demana a la ciutadania que si en troba alguna es posi en contacte amb el Taller d’Història de Sarrià,a la Casa Orlandai. Explica que són una font valuosa per a l’estudi del mètode pedagògic Freinet.