Cal esmolar bé el llapis per afrontar els quatre dies de Saló del Còmic. Aquest any amb més expositors que mai, 153, i més metres quadrats, 32.000. En la jornada inaugural, alguns dels assistents hi han arribat amb les idees clares. JONATHAN MOLINA "Me atraen las posibilidades expresivas del cómic a la hora de narrar historias, como la aplicación del arte en 2D para videojuegos." L'edició número 32 està marcada pels noms propis i els aniversaris. Batman compleix 75 anys en plena forma, mentre que Lobezno en fa 40. Tots dos tenen exposició al certamen. El més veterà de tots, però, és Popeye, que continua triomfant entre els més joves malgrat el pas dels anys. FRANCISCO CALDERÓN, director editorial de CCC Ediciones "Lo que tiene el cómic es un público fiel... No hay best-sellers, pero la gente necesita soñar y el cómic es una buena evasión." CARLES SANTAMARIA, director del Saló del Còmic de Barcelona "Catalunya és capdavantera en la indústria editorial. Més del 90% dels còmics que es venen a Espanya estan editats a Catalunya. El sector del còmic ha passat moments complicats, però des de 2013 que es recupera." Més enllà del paper, el saló tampoc no s'escapa de l'auge de les noves tecnologies. Aquest aparell permet llegir un còmic interactiu a través d'una pantalla d'aigua vaporitzada. RAMON LLÀCER, expositor "Hi ha una serie de sensors que detecten el moviment i pots interactuar amb el que passa a la pantalla. Com si fos un mòbil, però a l'aire." "L'eix central del saló del còmic d'enguany és el gènere bèl·lic. Com podeu comprovar, va més enllà de les vinyetes. Una gran exposició permet veure joies històriques com aquest tanc americà que va participar a la guerra del Vietnam. Aquest any s'ha traslladat la ficció il·lustrada a la ficció de carn i ossos. És clar que a aquest soldat republicà, el telèfon mòbil l'ha delatat.

El saló ha trencat el rècord de superfície utilitzada i ocupa el doble de l’espai a la fira de Montjuïc. El saló ocupa els palaus número 1 i 2 del recinte firal de Montjuïc, un total de 32.000 metres quadrats.

El gènere bèlic, eix central

L’edició d’enguany està dedicada als còmics de guerra, amb motiu de l’aniversari de diferents esdeveniments bèl·lics. Aquest 2014 fa 75 anys de la fi de la Guerra Civil i de l’inici de la Segona Guerra Mundial, 100 de l’inici de la Primera Guerra Mundial, i 300 de la caiguda de Barcelona i la fi de la Guerra de Successió. Aquesta circumstància ha inspirat els organitzadors del saló per dedicar-lo a la guerra, un dels gèneres més prolífics del sector.

En aquest sentit, s’hi exposen vinyetes bèl·liques de tot el món, inclosos una trentena de dibuixos fets per presoners de camps de concentració, s’hi poden veure diversos vehicles militars i associacions de reconstrucció històrica que participen en la mostra.

A més, s’hi fan exposicions sobre personatges mítics com Batman, que compleix 75 anys, Lobezno, que en fa 40, i Popeye, que encara atreu els més petits. I també hi ha una mostra que reflexiona amb humor sobre el dret a decidir anomenada “Dret a somriure”. Al saló no hi falten alguns dels dibuixants de més renom internacional, com Joe Sacco, Brian Azzarello o Andrew Wildman, creador de ‘Transformers’.

La 32a edició del Saló Internacional del Còmic es podrà visitar fins aquest diumenge a les 20 h. El saló tancarà les portes a les 20 h dijous i diumenge, i a les 21 h divendres i dissabte. La celebració del saló es va haver de retardar una setmana per no coincidir amb la cursa de Fórmula 1 al Circuit de Barcelona-Catalunya.