El Departament de Justícia ha inaugurat l’exposició “Víctimes 1936-1945” a la seu del Memorial Democràtic, que commemora els 80 anys de la Guerra Civil Espanyola. L’exhibició, que es podrà veure fins a principis de març del 2019, es basa en 15 mapes que ajudaran el visitant a seguir el recorregut i en diversos objectes que corresponen a les víctimes que han participat en aquest projecte.

L’exposició, que es podrà veure fins a finals del març del 2019, ens mostra episodis del conflicte com els morts, els bombardejos, els refugiats, els camps de concentració, l’exili, la repressió judicial i les fosses. Però aquests elements tràgics s’intercalen amb aspectes encoratjadors com les organitzacions d’ajuda, la salvació del patrimoni o l’assistència sanitària.

El conjunt d’objectes, mapes i imatges busquen apropar els visitants a la realitat que vivien les víctimes girant al voltant dels conceptes de resistència i resiliència. L’alta presència d’elements cartogràfics en l’exposició fa que molts la defineixin com un atles de les víctimes i la converteix en un recorregut que ubica el visitant en la realitat d’una de les dècades més dures de la nostra història. Per la seva banda, l’ús dels objectes en l’exposició pretén oferir al visitant una experiència palpable, per tal de materialitzar millor les vivències representades.

 

“Volem fer la sensació que el recorregut et fa caminar per sobre d’un atles”

Així ho ha definit Jordi Barra, historiador i cartògraf comissari del Memorial Democràtic. El mateix Barra ha conclòs que “a vegades es necessita recordar el que va passar per no repetir-ho”. El director de l’espai, tant habituat a exposicions d’aquesta mena, Plàcid García-Planas, ha volgut remarcar que “les víctimes són el cor de la memòria i és el que en les dues exposicions es vol demostrar”.

Paral·lelament també també es pot veure l’exposició “Martellamento diluito nel tempo”, sobre com la Guerra civil Espanyola va servir de prova per a l’aviació italiana de cara a la Segona Guerra Mundial.