Aquest dijous el Govern espanyol va anunciar que la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, viatjaria a Barcelona per participar en l’acte. La Generalitat va moure fitxa en confirmar que, a més del conseller de Cultura, Santi Vila, també hi seria el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras. Per part de l’Ajuntament, hi participarà el tinent d’alcaldia d’Empresa, Cultura i Innovació, Jaume Collboni.

Algunes veus del sector s’han sentit molestes amb la presència de Sáenz de Santamaría en l’acte en considerar que és un pas més en l’estratègia política del govern central anomenada “operació diàleg”. En declaracions a RNE, Soraya Sáez de Santamaría va considerar dimarts que “el dia de Sant Jordi és un bon homenatge al llibre i al que les llengües espanyola i catalana han fet per la cultura en àmbit mundial”. La vicepresidenta del Govern espanyol va negar que existís, però, una suposada “operació Sant Jordi”.

La setmana vinent també està prevista la visita a Catalunya de la vicepresidenta del Govern, el ministre d’Educació, Cultura i Esport i el ministre d’Hisenda en un acte a Tarragona amb motiu dels Jocs del Mediterrani 2017.