La tercera edició de la Biennal de Pensament 2022 a Barcelona torna al seu format originari després de la versió híbrida que es va haver d’implementar per la pandèmia. És un esdeveniment que torna als carrers i places de Barcelona per convidar al diàleg i la reflexió compartida, i que aspira a portar el debat a l’espai públic perquè hi participi tota la ciutadania. Se celebrarà entre els dies 11 i el 16 d’octubre i com a novetat, per primera vegada, s’hi uneixen Palma i València per evidenciar la connexió mediterrània.

Espai ampli de debat i reflexió social

Per fer-ho es vol abordar les principals qüestions que afecten la societat en els àmbits polític, social, tecnològic, cultural i urbanístic. Bona part de l’oferta de la Biennal es fa en format de diàleg entre especialistes locals i internacionals, ja sigui amb taules rodones, debats o conferències. Dins de la programació també s’hi encabeixen activitats artístiques en llenguatges expositius o en forma de performance.

Espais de la Biennal

Per arribar al màxim de públic possible es programaran activitats tant en laborable com en festius. Seguint una lògica descentralitzada la Biennal tindrà diversos escenaris a la ciutat.

  • plaça de Joan Coromines (Ciutat Vella)
  • canòdrom. Ateneu d’Innovació digital i democràtica (Sant Andreu)
  • la Model (Eixample)
  • plaça Reial (Ciutat Vella)
  • antiga seu editorial Gustau Gili (Eixample)
  • plaça Can Felipa i Josep Maria Huertas Claveria (Sant Martí)
  • Pati de les Dones i sala Raval CCCB (Ciutat Vella)
  • places del Diamant, de les Dones del 36 i de la Virreina (Gràcia)
  • seu COAC, plaça Nova (Ciutat Vella)

Pensar amb els grans pensadors

Entre les propostes d’aquesta tercera Biennal de Pensament hi ha l’oportunitat d’escoltar en directe les conferències de d’algunes de les veus de referència amb un discurs social i polític crític.

  • Adam Przeworski, politòleg i professor emèrit a la Universitat de Nova York. “Per què els pobres no expropien els rics?”, divendres 14 d’octubre, 18 h, plaça Reial.
Adam Przeworski
  • Chantal Mouffe, professora emèrita de teoria política al Centre pels Estudis de la Democràcia de la Universitat de Westminster. “L’amenaça neoliberal a la democràcia.”, dissabte 15 d’octubre, 17 h, plaça del Diamant.
Chantal Mouffe
  • Carolin Emcke, columnista del diari ‘Süddeutsche Zeitung’ i ‘El País’. Destaca per la seva tasca per denunciar la violència, la xenofòbia i la LGTBI-fòbia. “El sentit de la llibertat.”, dissabte 15 d’octubre, 18 h, Pati de les Dones CCCB.
Carolin Emcke

Capitalitat compartida

Per primera vegada el festival es farà a tres ciutats de manera simultània, Barcelona, Palma i València. A la Biennal s’abordaran temàtiques que afecten les tres capitals mediterrànies en el marc dels grans debats urbanístics i socials però també i especialment vinculades a l’espai cultural que totes tres ciutats capitalitzen.

Si bé cada una de les organitzadores tenen la seva pròpia programació, el dissabte 15 d’octubre, a les 12.30 h, a la plaça de la Virreina s’organitzarà el recital Fuster, Ferrater, Bonet: cànon a tres veus, amb lectors de les tres variants dialectals. La poeta catalana Maria Callís llegirà Ferrater; el poeta balear, Carles Rebassa llegirà Bonet, i la poeta valenciana Àngels Gregori llegirà Fuster. L’activitat es realitzarà de manera simultània. 

Barcelona es relacionarà amb la programació de les altres ciutats , per exemple, compartint participants amb les sessions de Palma, com Adam Przeworski o Sofi Oksanen.

+Biennal

Amb la voluntat de teixir aliances amb les entitats i institucions que fomenten amb la seva activitat quotidiana el pensament crític, la Biennal inclou al seu programa un apartat conformat per la programació durant aquelles dates dels centres d’art, creació i pensament que s’hi han volgut sumar.

Entre altres, la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona i les Biblioteques de Barcelona, El Born CCM, Fabra i Coats: Centre d’Art Contemporani de Barcelona, Teatre Lliure, Institut d’Estudis Catalans, Espai Avinyó, Filmoteca de Catalunya, Observatori Social “la Caixa”, Fundació Ernest Lluch, La Capella, Fundació Joan Miró, MACBA, l’Oficina d’Afers Religiosos, Decidim Fest, El País Catalunya (Quadern El País), 8MilMotius i VadeBesòs.