biennal pensament 2022 barcelona

Tot a punt per a la Biennal del Pensament 2022. Amb la cita, tornen els debats i les reflexions en el context d’un món on els canvis avancen a gran velocitat. Un cita, la tercera edició, que es converteix en el contrapunt per crear un espai de pausa i reflexió per recuperar l’espai públic i transformar Barcelona en un àgora per al debat.

Durant sis dies (i recuperant ja el seu format habitual després de la pandèmia) es debatran tres grans temàtiques: el nostre sistema sociopolític, el canvi tecnològic i la configuració física de les ciutats. A aquests debats s’afegirà una branca específica sobre la realitat cultural dels territoris d’àmbit lingüístic català.

A continuació et detallem tot el que has de saber sobre la Biennal de Pensament 2022: dates, on es fa i el programa complet.


Biennal de Pensament 2022: Quan es fa?

La Biennal de Pensament d’aquest any se celebrarà de l’11 al 16 d’octubre a Barcelona. L’accés és totalment gratuït.


On es fa la Biennal de Pensament a Barcelona?

Hi ha diversos espais que acolliran actes amb motiu de la Biennal:

A Barcelona:

  • Canòdrom. Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica (Sant Andreu)
  • la Model (Eixample)
  • plaça de Joan Coromines (Ciutat Vella)
  • plaça Reial (Ciutat Vella)
  • antiga seu editorial Gustau Gili. Carrer del Rosselló, 87-89 (Eixample)
  • plaça de Josep Maria Huertas Claveria. Plaça de Can Felipa (Sant Martí)
  • Pati de les Dones i Sala Raval del CCCB (Ciutat Vella)
  • places del Diamant, de les Dones del 36 i de la Virreina (Gràcia)
  • seu del COAC. Plaça Nova, 5 (Ciutat Vella).
  • Can Felipa (Poblenou)


Programa de la Biennal de Pensament 2022


Dimarts 11 d’octubre

18 h: Canòdrom. “Dades amb sentit (‘meaningful data’)“, amb Alice Munyua, directora d’Africa Mradi a la Mozilla Corporation. És la fundadora i coordinadora de la Xarxa d’Acció de les TIC de Kènia (KICTANET), una xarxa de persones i institucions interessades i implicades amb la política de la regulació de les empreses TIC al país.

18 h: plaça de Joan Coromines. Yuval Noah Harari i Rutger Bregman. “Futurs compartits” (sessió retransmesa en “streaming”. Yuval Noah Harari hi participarà telemàticament i Rutger Bregman en persona). Yuval Noah Harari és doctor per la Universitat d’Oxford, on es va especialitzar en història del món i història medieval. Actualment centra les seves investigacions en qüestions macrohistòriques com la relació entre la humanitat i la tecnologia o el paper de les religions i les ideologies.

19.30 h: plaça de Joan Coromines. “Les veus d’Europa“, amb Svetlana Aleksiévitx. Llicenciada en Periodisme a la Universitat de Minsk. És la creadora del seu propi gènere literari, la “novel·la de veus”, amb la qual dona veu a la gent comuna per explicar la història de l’antiga Unió Soviètica i dels estats actuals que van formar-ne part, des de la Segona Guerra Mundial fins avui. Reconeguda amb el Premi Nobel de Literatura. Entre els seus llibres destaquen: ‘Els nois del zinc’ o ‘La guerra no té cara de dona’.



Dimecres 12 d’octubre

12.30 h: Canòdrom. “Ciutat quasi zero”, amb Uriel Fogué, arquitecte i codirector ELII. També és doctor arquitecte de la UPM, professor a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Madrid, a l’Escola Politècnica Federal de Lausana i a la Universitat Europea de Madrid.

17 h: Canòdrom. “Ciutat i menjar”, amb Carolyn Steel. Arquitecta i acadèmica. És una destacada pensadora sobre l’alimentació i les ciutats. Els seus guardonats llibres ‘Hungry city: how food shapes our lives’ (2008) i ‘Sitopia: how food can save the world (2020)’ han consolidat el concepte sitopia (lloc de menjar) a escala internacional. Directora de la Kilburn Nightingale Architects a Londres.

19 h: plaça de Joan Coromines. “Aturar-se a observar, estimar el món“, amb Lucrecia Martel i Carla Simón. Carla Simón és una directora i guionista catalana. Va estudiar Comunicació Audiovisual a la Universitat Autònoma de Barcelona i posteriorment a la Universitat de Califòrnia. ‘Estiu 1993’ (2017) és el seu debut autobiogràfic a la pantalla gran amb la qual va guanyar molts premis. ‘Alcarràs’ (2022) és el seu segon llargmetratge.



Dijous 13 d’octubre

19.30 h: la Model. “Com educar en talent i valors en la era digital?”, amb Renata Avila, CEO de la Fundació Open Knowledge, és una advocada internacional. Fa quasi 20 anys que té experiència en accés al coneixement, llibertat d’expressió, elaboració de polítiques de drets digitals globals.

19.30 h: plaça Reial. “Arquitectura i societat”, amb Carme Pinós. S’ha situat com una de les arquitectes catalanes de major projecció internacional que li han valgut nombrosos premis i mencions, tant per la seva trajectòria professional com a obres concretes Entre els seus projectes més recents destaquen el conjunt de la plaça de la Gardunya, l’Escola
d’Art Massana i la façana posterior del Mercat de la Boqueria.



Divendres 14 d’octubre

18 h: plaça Reial. “Per què els pobres no expropien els rics?”, amb Adam Przeworski, politòleg i professor emèrit a la Universitat de Nova York.

19.30 h: plaça Reial. “La inestabilitat de les democràcies”, amb Carles Boix i el catedràtic Robert Garrett de ciència política i afers públics a la Universitat de Princeton des de l’any 2006 i investigador distingit de la Universitat de Barcelona des del 2017.


Dissabte 15 d’octubre

12.30 h: plaça de la Virreina. “Recital Fuster, Ferrater, Bonet”. La lectura es realitzarà de manera simultània a les tres ciutats participants.

17 h: plaça del Diamant. “L’amenaça neoliberal a la democràcia”, amb Chantal Mouffe —professora emèrita de Teoria Política en el Centre pels Estudis de la Democràcia de la Universitat de Westminster— i Íñigo Errejón, cofundador de Podem i actualment a Más País.

18 h: Pati de les Dones del CCCB. “El sentit de la llibertat”, amb Masha Gessen i Carolin Emcke. Emcke és columnista del diari ‘Süddeutsche Zeitung’ i ‘El País’, i ha estat redactora i reportera internacional per a les publicacions ‘Die Zeit’ i ‘Der Spiegel’, període durant el qual va viatjar a diverses zones en conflicte com l’Iraq o l’Afganistan.

18.30 h: plaça de la Virreina. “Nous drets digitals o com garantir els Drets Humans en la societat connectada”, amb Nnenna Nwakanma. És una defensora de l’accés a internet, de les dades obertes, del govern obert i el web obert. S’ha convertit en la portaveu de les poblacions rurals, els desconnectats i la societat civil de tot el món. Està reconeguda com una de les 100 persones més influents del món en el govern digital, una de les 50 personalitats digitals d’Àfrica i també coneguda com una de les 100 dones més influents d’Àfrica durant de l’any 2021.


Diumenge 16 d’octubre

12.30 h: plaça del Diamant. “Imaginar l’economia digital més enllà dels monopolis”, amb Katharina Pistor. És professora de Dret Comparat a la Facultat de Dret de la Columbia Law School.

12.30 h: plaça de la Virreina. “Utopia i distopia”, amb George Monbiot, que hi participarà telemàticament. Monbiot és autor, columnista a ‘The Guardian’ i activista mediambiental. Els seus llibres més venuts són ‘Feral: rewilding the land, sea and human life’ i ‘Heat: how to stop the planet burning’, entre d’altres.


El cartell de la Biennal de Pensament

El cartell representa la ciutadania mirant els reptes que planteja el futur amb pensament crític, però optimista. Aquest és l’eix central de la imatge d’aquesta edició de la Biennal de Pensament, obra de la dissenyadora Susana Blasco.


Biennal +

Amb la voluntat de teixir aliances amb les entitats i institucions que fomenten amb la seva activitat quotidiana el pensament crític, la Biennal inclou al seu programa un apartat conformat per la programació durant aquelles dates dels centres d’art, creació i pensament que s’han volgut sumar.

Entre d’altres, la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona i les Biblioteques de Barcelona oferiran activitats específiques amb motiu de la Biennal, a més d’altres institucions culturals com: El Born CCM, Fabra i Coats: Centre d’Art Contemporani de Barcelona, Teatre Lliure, Institut d’Estudis Catalans, Espai Avinyó, Filmoteca de Catalunya, Observatori Social La Caixa, Fundació Ernest Lluch, La Capella, Fundació Joan Miró, MACBA, l’Oficina d’Afers Religiosos, Decidim Fest, El País Catalunya (Quadern El País), 8MilMotius i VadeBesòs (Pla de barris amb ajuntaments veïns), entre altres entitats i espais culturals. La programació la podreu trobar als webs de cada participant.



Palma i València s’uneixen a la Biennal

Com a novetat, per primera vegada s’uneixen Palma i València per posar de manifest la connexió mediterrània. Les tres ciutats compartiran temàtiques comunes i, entre d’altres, faran una lectura de manera simultània de textos de Blai Bonet, Joan Fuster i Gabriel Ferrater.