Una hora abans de l'inici de la processó cal preparar l'espai... Mentre uns no acaben de trobar lloc, d'altres fa hores que esperen a les portes de l'església de Sant Jaume per veure la Mare de Déu de les Angústies. "Es una cosa impresionante. No son diez minutos, para esto se preparan mucho." "Particularmente en esta iglesia es algo increíble porque cuesta mucho trabajo sacar la procesión, tienen que sacarla de rodillas." I finalment arriba el moment més esperat. "No tiene nada que ver con la de Andalucía pero es muy bonita." "Lo sentimos lo mismo que si estuvieras ahí, nada más que ver la imagen que tienes delante nos imaginamos la de ahí y te emocionas igualmente." "Aquest any ha estat més especial per la confraria de la Verge de les Angustias, Celebren el 25è aniversari i a més, és la primera processó amb la imatge restaurada." 24 portants són els encarregats de conduir la Mare de Déu fins a la plaça de la catedral. Però aquesta no va ser l'única processó d'ahir al vespre. La Mare de Déu de l'Esperança Macarena i el Crist del Gran Poder també van recórrer els carrers de la ciutat fins arribar a la plaça de la Catedral. Allà, els dos passos van fer-se la tradicional salutació d'honor.

El pas del Jesús del Gran Poder ha sortit de l’església de Sant Agustí quan passava un quart d’hora de les 17 h. El públic l’ha rebut amb aplaudiments a la plaça i l’han seguit fins a la Rambla, on ha començat la processó més llarga de la Setmana Santa estrictament barcelonina (la més gran de Catalunya és, des de fa anys, la de la Confraria 15+1 de l’Hospitalet). Al darrere hi anava la figura de la Maria Santíssima de l’Esperança Macarena, que els fidels han rebut amb crits de “guapa, bonica!”.

Mentre aquests passos ja baixaven per l’avinguda del Portal de l’Àngel, la Mare de Déu de les Angústies intentava sortir, com sempre amb dificultats, de l’església de Sant Jaume. Els 24 portants s’han agenollat un any més per fer passar la Mare de Déu de les Angústies sota la petita porta de l’església de Sant Jaume. Tenen experiència a fer-ho i fa mesos que es preparen, així que finalment la sortida (a les 19.29 h) ha semblat fins i tot fàcil. Ha generat, això sí, l’admiració del públic de fidels i també turistes que s’han trobat amb l’espectacle de devoció al bell mig del carrer de Ferran.

Els més fidels feia dues hores que s’hi esperaven per veure-ho en primera fila i, com també és ja tradicional, alguns s’han mostrat indignats en perdre el lloc privilegiat que s’havien guanyat anant-hi més d’hora. El motiu n’és que les tanques per fixar el millor lloc d’observació han arribat després, quan els més devots feia estona que s’hi esperaven.

Enmig de la devoció dels fidels i la curiositat dels que s’ho han trobat per casualitat, la Mare de Déu de les Angústies ha fet camí a través de la plaça de Sant Jaume i el carrer del Bisbe fins a l’avinguda de la Catedral, on l’esperaven els dos passos de la Germandat del Jesús del Gran Poder i l’Esperança Macarena.

La trobada comporta la col·laboració entre els portants i andadors de les dues confraries, la de l’església de Sant Agustí i la de Sant Jaume. Les tres figures desfilen alhora davant de la Catedral, acompanyades dels natzarens i les bandes de música que donen ambient a l’acte central de la Setmana Santa barcelonina.

El moment més esperat ha arribat cap a les 20.40 h, quan els passos del Jesús del Gran Poder i de l’Esperança Macarena s’han posat cara a cara davant de la Catedral i han començat a fer petits avanços i retrocessos. És el tradicional “petó” entre el fill i la mare, que emociona els més fidels i fins i tot els convida a dedicar-los-hi alguna saeta.

A partir d’ara, les figures continuen amb els recorreguts pel Gòtic i el Raval per tornar a entrar a les esglésies d’on han sortit aquesta tarda. És l’únic dia de l’any que ho fan.