Tot semblava perdut. Moltes llibreries, algunes d'històriques, com la Canuda o la Catalònia, van haver d'abaixar la persiana. Les causes són la davallada de la venda de llibres i la pujada del lloguer en el centre històric. Altres llibreries, però, han girat pàgina i s'han traslladat a un local més barat. És el cas de Jaimes, d'Ona, i, en breu, de la Documenta. Però al mateix temps, noves llibreries han obert portes, sobretot a Gràcia, que en concentra una trentena. PERE FÀBREGUES, Gremi de Llibreters de Barcelona "Potser se n'han obert més que no pas han tancat. Ara, quants metres de llibreria hi ha més... Aquí m'has enganxat: això és més relatiu. Si tanco una llibreria gran, per compensar aquests metres, se n'haurien d'obrir cinc." A Gràcia són més petites perquè són molt especialitzades. El llibre de segona mà també és un negoci rodó. Ho saben els gerents de Re-Read, que ja han obert cinc sucursals a la zona metropolitana. Tot plegat demostra que els nous llibreters no són pas somiatruites. PERE FÀBREGUES, Gremi de Llibreters de Barcelona "Són atrevits, són idealistes, no ens enganyem, i són gent que saben que podran viure d'això." XAVIER VIDAL, llibreter i soci de Nollegiu "Un dia em va preguntar un amic, em diu: estàs content? Li dic no. No? Estic en un estat superior, que és de felicitat." Abans de tirar-s'hi de cap, han realitzat estudis de mercat i han aconseguit finançament a través d'uns socis o d'un banc. Per atraure la clientela, despleguen tot un ventall d'activitats, que promocionen a les xarxes socials: exposicions, concerts i tenen bar i cafeteria. En fi, no tenen por de tacar els llibres. XAVIER VIDAL, llibreter i soci de Nollegiu "Jo tinc un emprovador de llibres. Vaig pensar que si la gent va a comprar-se camises i se les emprova, i elegeix la que li senta millor, doncs amb els llibres ha de passar el mateix. Per tant, per emprovar-se un llibre, ha d'haver-hi sofàs." ABEL CUTILLAS, llibreter i soci de la llibreria Calders Per poder fer-ho tot, això sí, no compten les hores i obren els diumenges.

Llibreries que es diuen La Impossible o Nollegiu… Els nous llibreters són tan conscients del panorama que en fan broma. La situació econòmica actual i del sector els hauria d’haver desanimat, però molts han vist precisament en la crisi -que els ha afectat com a periodistes o com a empleats de llibreria acomiadats, per exemple- l’ocasió de tirar endavant amb un somni.

“No estic content: sóc feliç!”

Xavier Vidal va obrir fa sis mesos la llibreria Nollegiu al barri del Poblenou. “Sempre havia dit que l’obriria quan em jubilés, però com que no sé si em jubilaré, i si em jubilo si cobraré alguna cosa, vaig dir: faré la llibreria ara”, explica.

Isabel Sucunza i Abel Cutillas acaben d’obrir la llibreria Calders al passatge del mateix nom. És una doble nau de 200 metres quadrats situada al cor del barri de Sant Antoni. Per reformar aquesta antiga fàbrica de botons van convèncer un banc que el seu projecte era viable i van aconseguir un préstec. De moment tenen un fons de 8.000 llibres que aniran ampliant, però també han instal·lat un escenari, una barra i un espai de cotreball on “editors i traductors podran venir a treballar tranquil·lament”. La diversificació de l’oferta cultural de l’establiment, fent-hi exposicions, lectures o presentacions de llibres, és per a molts la clau de l’èxit.

Fan pinya entre elles i amb el barri

Altres llibreries, com moltes de Gràcia, han apostat per l’especialització. El barri concentra una trentena de llibreries sobre cultura japonesa, literatura infantil, italiana o l’aviació, per exemple. Fa un any fins i tot es van aplegar en una associació. Les noves llibreries també fan pinya entre elles (tots els llibreters es coneixen i es donen consells). I s’integren molt al barri. Juntament amb altres comerços, aconsegueixen generar una oferta cultural de primera.

Al Poblenou, la Nollegiu s’ha sumat a l’eix comercial per organitzar un Sant Jordi molt especial. Les informacions sobre aquest esdeveniment, així com tots els altres, estan disponibles a les xarxes socials, on els nous llibreters són molt actius.

Des del Gremi de Llibreters es feliciten d’aquestes bones notícies. “La pervivència de les persones passa per sobre dels locals. La proximitat del prescriptor de llibres, que és el llibreter, això segueix viu. “L’amic del lector, que encara és el llibreter, encara preval“, explica Pere Fàbregues.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a