La festivitat del Corpus ha posat el punt final a l’edició d’enguany amb la tradicional processó, que com cada any ha començat amb les actuacions dels Falcons de Barcelona i el ball dels Gegants Nous de la Casa de la Caritat —també coneguts com els Gegants del Corpus— a la plaça de l’Ajuntament.

Processó del Corpus

 

El Seguici popular, acompanyat de música i balls, ha continuat la desfilada pel carrer del Bisbe fins a arribar a la plaça Nova, on el Seguici eclesiàstic s’ha unit a la processó laica. Els diversos components que formen la popular desfilada són els Gegants de la Ciutat, els del Pi o els de Santa Maria del Mar, a més dels elements de cultura popular com la Coronela, els Trabucaires, la Moixiganga i els Falcons.

Els gegants, atracció principal

Les figures populars amb més èxit són els gegants: els ciutadans afirmen que són la raó principal per la qual venen a veure la desfilada. És el que crida l’atenció dels més menuts, i molts d’ells gaudeixen de la desfilada amb petites figures dels gegants a la mà. A més, els ciutadans s’engresquen a seguir la processó fins al final, ja que és una descoberta de les tradicions culturals de la ciutat.

Processó del Corpus

Una desfilada històrica

La processó és tota una tradició de la ciutat, se celebra des de l’any 1320 i ha estat l’origen de diversos balls i elements d’imatgeria festiva, com són els capgrossos, els gegants, el bestiari i algunes danses que actualment formen part de la cultura popular. Sempre arrenca després de la missa de Corpus amb la custòdia del Santíssim Sagrament al tron del rei Martí. La desfilada es considera Patrimoni Cultural Immaterial de la Ciutat.