L’editorial Comanegra, amb seu a Barcelona, ha mostrat preocupació per la denúncia d’un sindicat de policies contra el govern balear per haver subvencionat una part de l’edició del còmic ‘On és l’Estel·la?’, que fa sàtira sobre situacions reals i també fictícies de l’1-O.

La notícia la va avançar el diari ‘Última hora’, en què representants del Sindicat Unificat de Policia de les Illes Balears, deien que era “intolerable que existeixin publicacions infantils en què s’insti els nens contra els agents de l’autoritat“. Des de Comanegra han esgrimat que el còmic, de l’autor i il·lustrador Toni Galmés, no és per al públic infantil, com s’indica amb el símbol +18 a la portada, sinó que es dirigeix a un públic adult.

La cap de comunicació de l’editorial, Sílvia Sanjosé, ha explicat a betevé que és la primera vegada que algú intenta portar als tribunals un dels llibres publicats per Comanegra i que els sorprèn que la denúncia s’hagi fet vuit mesos després d’haver-se posat a la venda.

“A nosaltres ens fa l’efecte es van posar nerviosos sense tenir el llibre a les mans. Si el tens, a part de veure que és per a majors de 18 anys, només fullejar-lo ja veus que es tracta només per a adults”

A més, des de l’editorial recorden que tant a la plataforma que s’encarrega de distribuir la informació bibliogràfica a Espanya, DILVE, com a la pàgina web de Comanegra, s’indica que és un llibre per a adults i en cap cas està catalogat com a infantil. Per tot plegat, Sanjosé diu que tenen “el convenciment que això al final quedarà en res” perquè els arguments dels policies “no s’aguanten”.

“Alhora estem preocupats amb els problemes que encara veiem que hi ha amb la llibertat d’expressió i amb un llibre que mai havíem pensat que se’l podria titllat com l’estan titllant”

Contra el govern balear per subvencionar la publicació

Segons Sanjosé, la denúncia es dirigeix contra el govern balear perquè l’Institut d’Estudis Baleàrics va subvencionar amb 1.000 € la publicació del còmic. Arran de la notícia, Comanegra ha rebut tant crítiques com missatges de suport pel succés i han recordat que ja fa mesos que tenen en marxa la segona part d”On és l’Estel·la?’.

El director de l’editorial, Joan Sala, també es va pronunciar divendres a través de Twitter amb un missatge de vídeo en què explicava que la Guàrdia Civil el va detenir quan tenia 16 anys per vendre adhesius de la Marxa per la Llibertat però mai més s’havia trobat en una situació similar fins aquesta última denúncia: “Comanegra sempre al costat de les llibertats”, ha sentenciat Sala al final del vídeo.

Des de Comanegra també han volgut desmuntar els arguments del sindicat policial basats en il·lustracions com una en què es veu als agents agafant una manifestant per les seves parts íntimes o una en què dos agents es disparen pistoles d’aigua entre ells.

En el primer cas, l’editorial publica una imatge pràcticament idèntica tot i que a la fotografia no es veu que els policies agafin la noia pels genitals. En canvi, a la segona, Comanegra defensa que és una sàtira basada en imatges reals en què es veia com un agent de la Policia Nacional donava cops a un company seu.