Sota l'atenta mirada de l'àliga de la ciutat, l'escriptor Jaume Cabré i l'actriu Clara Segura. Una imatge que només es pot donar als Premis Ciutat de Barcelona. Tots dos són barcelonins d'arrel, i tots dos han estat premiats per les seves creacions i també per la seva vinculació a la ciutat. En el cas de Cabré, la novel·la 'Jo confesso', ambientada en un pis de l'Eixample i traduïda a nou idiomes, ha estat una bona plataforma per internacionalitzar encara més el nom de Barcelona. JAUME CABRÉ, escriptor CLARA SEGURA, actriu La seva mirada ens ha descobert racons desconeguts de la ciutat de Barcelona, a través dels articles que ha publicat al diari 'El País'. Javier Pérez Andújar ens mostra una ciutat de clars i obscurs i per aquest motiu no s'esperava endur-se el Ciutat de Barcelona. JAVIER PÉREZ ANDÚJAR, escriptor Són tres exemples dels 20 premiats que avui han rebut el reconeixement de la ciutat per la seva aportació a les arts i les ciències.

El tinent d’alcalde de Cultura i Coneixement, Jaume Ciurana, ha manifestat que els premis posen de manifest “la consciència col·lectiva de la cultura i la importància de l’actitud de l’individu envers la seva aptitud”. La presidenta del Consell de Cultura de Barcelona, Montserrat Vendrell, ha destacat que fa 65 anys que Barcelona reconeix els seus talents i ha posat en relleu els tres nous guardons que s’incorporen aquest any, el de ciències de la vida, el de ciències experimentals i tecnologia i el de ciències socials i humanitats.

“Sou el futur de la nostra ciutat”

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha felicitat la vintena de premiats. Ha dit que els premis no són el resultat de la improvisació sinó “del treball constant”. Trias ha dit que és important que els premis distingeixin persones que són un referent per a la ciutat i ha agraït la feina del jurat. “En moments difícils hem de continuar cuidant de la cultura”, ha conclòs.

L’acte ha estat conduït pel periodista Xavier Grasset, que ha tingut un record per als periodistes segrestats Marc Marginedas, Javier Espinosa i Ricard García-Vilanova. El lliurament dels premis ha estat esquitxat per les actuacions de la cantant Sílvia Pérez Cruz, acompanyada del guitarrista Mario Mas. La intèrpret de Palafrugell ha versionat ‘Extranha forma da vida’, de la fadista Amália Rodrígues; el bolero ‘Veinte años’, i l’havanera composta pel seu pare, Cástor Pérez, ‘Vestida de nit’. I si les cançons de Sílvia Pérez Cruz han acompanyat l’entrega de premis, ha estat el ball de l’Àliga, sota els acords dels Ministrers, el que ha tancat l’acte. Un ball reservat històricament a les solemnitats de la ciutat.

Tots els premiats

Teatre: Clara Segura

Dansa: Roberto Oliván

Circ: Leandre

Arts visuals: Eulàlia Grau

Audiovisuals: Andergraun Films

Música: Associació de Sales de Concerts de Catalunya

Cultura popular i tradicional: Esbart Ciutat Comtal

Traducció en llengua catalana: Jordi Martín Lloret

Literatura en llengua catalana: Joan Carreras

Literatura en llengua castellana: Álvaro Enrigue

Mitjans de comunicació: Javier Pérez Andújar

Agustí Duran i Sanpere d’Història de Barcelona: Pere Capellà Simó

Disseny: Curro Claret

Arquitectura i Urbanisme: Born CC

Ciències de la vida: Dr. William M. Keyes

Assaig, ciències socials i humanitats: Enric Iborra

Ciències experimentals i Tecnologia: Grup Gaia

Educació: Institut Quatre Cantons

Gastronomia: Albert Adrià

Projecció internacional de la ciutat de Barcelona: Jaume Cabré