(ANC) Artistes, amics i admiradors de Moncho, el cantant de bolero barceloní mort el desembre als 78 anys, l’han homenatjat aquest dilluns en un emotiu concert a L’Auditori. Cantants com Joan Manuel Serrat, Dyango, Antonio Carmona, Miguel Poveda, Lolita, Pau Donés, Tamara i el grup Sabor de Gràcia van cantar temes propis, versions i col·laboracions del músic gitano. El concert havia de ser el comiat dels escenaris del Rei del Bolero, però la seva mort va obligar a convertir la cita en un homenatge pòstum.

‘Toda una vida’, corejat per tots els artistes i el públic

La família del cantant també va pujar a l’escenari per interpretar ‘Rosó’. El concert va culminar amb tots els artistes junts interpretant ‘Toda una vida’, corejat també per un públic dempeus. Precisament amb aquest tema Moncho tenia previst dir adeu als escenaris envoltat de companys de professió, però la seva mort ha fet que es convertís en un acte de record de la seva persona i la seva trajectòria.

Quan tenia 14 anys Moncho va començar a moure’s per l’ambient de la rumba catalana que es respirava a la plaça del Raspall, a Gràcia, el seu barri. Al cantant li agradava recordar que el Pescaílla i el seu germà li feien cantar a totes les celebracions un bolero de Rolando Laserie ‘Levántate’, però a ritme de rumba. Amb aquest tema, interpretat per Sabor de Gràcia, va començar una nit tenyida de nostàlgia i grans artistes, però sobretot grans admiradors del Rei del Bolero, o com Dyango ha recordat, el Gitano del Bolero, un sobrenom amb què se sentia més còmode. Després d’un vídeo homenatge en què ell mateix presentava el concert d’aquest 14 de gener, L’Auditori ha gaudit del reconeixement a la trajectòria de Ramon Calabuch, nom original del cantant, amb les entrades esgotades des del dia de Nadal.

Una escultura de record a Gràcia

Els organitzadors del concert també volen impulsar la creació d’una figura escultòrica dedicada a Moncho, al seu barri de Gràcia. La proposta s’ha traslladat a l’Ajuntament de Barcelona i s’està estudiant que l’escultura s’ubiqui a la via pública prop del carrer on va néixer, a l’entorn de la plaça del Raspall, “per rememorar de forma permanent” el cantant. En aquest sentit, la recaptació del concert es destinaria a aquesta escultura i als actes d’homenatge que es facin en memòria de l’artista.

D’altra banda, la comunitat gitana de Gràcia, amb el suport de l’organització del concert, han demanat a l’Ajuntament de Barcelona la concessió a títol pòstum de la medalla d’or de la ciutat.