Al Pati de Carruatges de l’Ateneu Barcelonès s’ha inaugurat “Dones a la palestra de l’Ateneu Barcelonès (1895-1923)”. Es tracta de la primera de tres exposicions dedicades al paper de la dona en la institució.

La inauguració s’ha fet coincidint amb l’acte Feminisme i sufragisme a Catalunya als inicis del segle XX, una xerrada amb la catedràtica d’història contemporània Montserrat Duch i la jurista Dolors Feliu. L’exposició, comissariada per Araceli Bruch i Susanna Tavera, abraça el període que va entre 1895, quan el doctor Bartomeu Robert va permetre l’entrada de dones a l’Ateneu, i el 1923, any d’implantació de la dictadura de Miguel Primo de Rivera.

Dones a la palestra

La mostra destaca, amb fotografies i textos, el paper d’algunes dones assenyalades en la història de la institució. És el cas de la primera sòcia, Lionor Serra, o de les escriptores i promotores feministes Carme Karr i Dolors Monsardà, introductora del concepte feminisme a Catalunya. Molt preocupades per dotar la dona d’eines de capacitació, van impartir diversos cursos a l’Ateneu.

També hi apareixen la mestra i política Maria Baldó, creadora del primer grup escolar femení del Patronat de l’Ajuntament de Barcelona, la també mestra Rosa Sensat (gran divulgadora dels nous corrents educatius) o la primera advocadessa amb bufet propi, Leonor Serrano de Xandri.

En els dos propers anys seguiran exposicions dedicades als períodes 1923-1975 i 1975 fins als nostres dies.