No hi ha data exacta sobre la primera cavalcada que va organitzar-se a Barcelona. Però sí que es tenen diverses referències documentades a la premsa sobre aquesta tradició tan arrelada a la ciutat.

‘El Diario de Barcelona’ va publicar el 1855 una informació prèvia sobre la desfilada dels Reis Mags i destacava que repartirien “dolços, flors i poemes”. A l’article es diu que portarien “vestits luxosos i elegants”, i que anirien acompanyats de “criats”.

cavalcada diario de barcelona

Alhora, a les hemeroteques es pot trobar una altra referència, que data del 5 de gener de 1879, en què s’explicava que l’empresari barceloní Miguel Escuder va organitzar una cavalcada benèfica amb l’objectiu d’entregar els regals als infants de la Casa Provincial de Maternitat i Expòsits de Barcelona. També fa referència als “esclaus” que acompanyen Ses Majestats i quan parla del rei Baltasar, l’anomena el “negre”, quan amb la resta de reis no fa cap distinció pel color de la pell.

Però no serà fins a finals del segle XX que la ciutat fa una rebuda formal als Reis Mags d’Orient que arriben amb vaixell al Port de Barcelona. Les carrosses feien un recorregut pels carrers i acabaven arribant a la plaça de Sant Jaume. En aquest punt, un dels patges pujava a l’Ajuntament amb una escala per la façana i entregava una safata de dolços a les autoritats. I de les autoritats, destaca la curiosa visita del president de Turquia, Erdogan, que el 1997 va presenciar la cavalcada quan era alcalde d’Istanbul  amb el llavors alcalde de la ciutat, Pasqual Maragall.

La Fundació Festa Major de Gràcia ha organitzat una exposició per explorar els orígens d’aquest mite amb la mostra “Benvolguts Reis Mags… qui sou?”, que es pot visitar fins al 2 de febrer a la seu de l’entitat.