Sant Jordi és la festa per excel·lència per al sector editorial, però aquest dissabte la jornada es va convertir gairebé en un malson per alguns dels protagonistes. El motiu va ser el temporal de pluja, calamarsa i vent que va truncar les expectatives més optimistes. Raig Verd, una petita editorial amb una parada al passeig de Gràcia, a la confluència amb la Gran via, va ser una de les damnificades. Laura Huerga, editora i fundadora de Raig Verd assegura que estaven preparats per la pluja però no per la força d’un vent que va superar totes les previsions. De fet, una ràfega es va endur totes les carpes que els aixoplugaven i també va volcar una taula amb més de 150 llibres a sobre.

La primera pedregada va malmetre plàstics i algun llibre, però Huerga explica que “ens vam refer”. El problema va ser quan van arribar el fort vent. “Les carpes van volar per sobre de les parades dels nostres veïns”, recorda. “Imagineu-vos la força del vent que va bolcar la taula, va arrossegar els plastics i tots els llibres van acabar a terra” diu l’editora. Per això, va decidir plegar i posar punt i final a la jornada.

Centenars de llibres malmesos i milers d’euros en pèrdues

El personal de Raig Verd va fer molts esforços per intentar recuperar el màxim nombre de volums. Però les capses de cartró es desfeien perquè també s’havien mullat, i ho van intentar amb bosses d’escombreries. Malgrat tot, el balanç va ser tràgic “van abandonar fins a 700 llibres” i dels 400 que van aconseguir endur-se de nou a l’editorial, la meitat no són recuperables. Estimen que les pèrdues superaran els 20.000 euros.

Cada vegada que aconseguiem endreçar la parada per reprendre l’activitat, tornaven la pluja i el temporal i erem cada cop més vulnerables. No ens vam poder protegir.
Laura Huerga, editora i fundadora de Raig Verd

Encara no han decidit què faran amb els llibres recuperats que no estan en bon estat, és a dir, que són aptes per a la lectura però no per a la venda. Una de les opcions que estan estudiant és posar-los a la venda respectant-ne el preu fixe i donar els diners que recaptin a una fundació.

No volem destruir volums, però tampoc treure rèdit d’un lllibre que no és apte per a la venda.
Laura Huerga, editora i fundadora de Raig Verd

Un Sant Jordi d’estiu?

Sobre la possibilitat d’un Sant Jordi d’estiu que ha plantejat l’Ajuntament de Barcelona Huerga es mostra més aviat escèptica i no creu que pugui compensar les pèrdues. “No crec que un Sant Jordi d’estiu sigui interessant, perquè la diada té una data molt concreta al calendari, el 23 d’abril”, argumenta.

Pel que fa a les ajudes de les administracions als llibreters i editors, Laura Huerga ha demanat que siguin comprensius i tinguin confiança en la paraula dels professionals. “No tothom ha pogut documentar les pèrdues o el material malmès”, subratlla.

En el moment del temporal tothom estava preocupat per salvar els llibres no per fer una foto dels danys.
Laura Huerga, editora i fundadora de Raig Verd

Les llibreries avaluen els danys per la pluja

Moltes llibreries han treballat aquest dilluns a porta tancada. Han inventariat els llibres sobrers de Sant Jordi amb, aquest any, l’agreujant que molts no es podran tornar a les editorials. A la llibreria La Tribu de Sant Andreu calculen que un mínim de 100 llibres han quedat malmesos. Unes pèrdues d’uns 2.000 euros que es podrien haver evitat, denuncien, si s’hagués permès recollir les parades abans d’hora. Els accessos a la plaça Reial, però, estaven tancats fins a les 9 de la nit. Al Poble-sec, a la llibreria la Carbonera, temen que les pèrdues pels llibres malmesos, que encara estan quantificant, els obliguin a tancar.