El govern proposa que els llibres malmesos per la tempesta aquest Sant Jordi puguin anar a parar a biblioteques públiques i de centres educatius. És el que ha plantejat la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, al programa ‘Els matins’, de TV3, en què ha explicat que “no vol ningú que aquests llibres es llencin” i que se’ls podria donar així una segona vida. La mesura podria concretar-se en la trobada d’aquest dilluns al migdia entre el govern i la Cambra del Llibre de Catalunya.

“El paper humit és un niu de fongs”

La mesura no ha estat ben acollida per algunes veus del sector que recorden que hi ha el perill que els llibres mullats són un niu de fongs i que podria acabar fent malbé altres volums. Per això, ho consideren contraproduent.

Un argument que ha defensat Laura Huerga, editora i fundadora de Raig Verd, que també recorda que un llibre mullat pot no ser apte per a la venda i no ser-ho tampoc per a la lectura. En aquest sentit, ha defensat que es busquin fórmules per recuperar els llibres que es poden llegir, tot i que ja no es poden vendre.

Diverses propostes per reaprofitar els llibres malmesos

Les imatges dels danys que van provocar la pluja, el fort vent i la calamarsada dissabte han activat els missatges de solidaritat a les xarxes socials, on ja s’ha plantejat ajudar els llibreters i les editorials comprant els llibres malmesos. Més enllà de reaprofitar-los, alguns establiments com la Llibreria Calders recorden que han quedat llibres en estoc que també es poden comprar per donar oxigen als llibreters.

Algunes llibreries van decantar-se per obrir aquest diumenge per compensar el regust agredolç de Sant Jordi. Des del sector, alguns establiments van denunciar falta de previsió municipal davant d’una previsió meteorològica adversa. “Fa una setmana que s’anuncia pluja i la falta d’infraestructures als carrers de Barcelona ha fet encara més greu aquesta situació”, diu la llibreria La Carbonera. El tinent d’alcalde de Cultura, Jordi Martí, ja s’ha compromès a buscar solucions “perquè l’aigua no s’emporti l’alegria” recuperada aquest any, i no descarta que s’organitzi un Sant Jordi a l’estiu.