Les Festes de la Mercè són un dels moments estel·lars per als Gegants de Barcelona, i aquest 2023 prenen especial protagonisme pel canvi de vestuari. Les dues figures, que representen Jaume I i Violant d’Hongria, han canviat d’aspecte. No serà res que sorprengui als habituals del món geganter, però sí al públic general poc habituat, que aquest divendres, durant el bateig del gegants de Kíiv, ha pogut apreciar-ne els detalls. El més destacat és la perruca, amb cabells arrissats, de la figura masculina i que va estar feta pel desaparegut Lluís Llongueras. Les joies que duen tots dos són dissenys de la reconeguda marca de joiera Tous.

En el canvi d’aspecte de les dues figures també hi tenen molt a veure els vestits. El d’ella és una túnica blanca i color crema i en el d’ell es combinen dos colors: el gris i el grana.

El vestuari va sorgir després d’un concurs al Boulevard Rosa

El canvi té una explicació. L’any 2024 es compliran els 600 anys de la primera referència documentada d’un gegant barceloní per la Processó de Corpus de l’any 1424. Per això, aquest 2023 s’ha decidit recuperar el vestuari que ja es va estrenar durant la Mercè del 1999. Va sorgir durant la convocatòria d’un concurs de joves dissenyadors que es va dur a terme al Boulevard Rosa. El model guanyador va ser el de Yolanda Saura. La rèplica dels gegants va ser creada per Jordi Grau, els vestits per Ramon Roig i les joies van anar a càrrec de Tous.