La veneçolana Arca ha estat la principal protagonista de la primera jornada del Sónar de Dia, que s’ha celebrat amb normalitat. La venda d’entrades s’ha recuperat després de l’ensurt provocat per l’amenaça de vaga dels muntadors i els organitzadors ja no parlen de canviar de ciutat. Enric Palau, codirector del festival, afirma que Barcelona i el Sónar “són parella de fet”.

L’oferta d’actuacions del primer Sónar de Dia era força il·lustrativa del gust per programar també als marges dels grans noms. Si el concert estel·lar era el d’Alejandra Ghersi, ‘Arca’, que ha protagonitzat un concert de 90 minuts tot i sortir a escena amb retard, s’hi han pogut veure actuacions de més risc i amb menys poder de convocatòria. Per exemple, la dels activistes sud-africans Faka, compromesos amb el col·lectiu LGTB i crítics amb l’herència del colonialisme. També hi ha actuat el productor de Kènia  Slickback o el cantant Obongjayar.

Segons Enric Palau, “no es tracta de música d’arrel barrejada amb electrònica, perquè són creadors que provenen de col·lectius urbans i el que fan és equiparable amb allò que s’està cuinant en altres latituds”. És, per cert, el primer any que hi ha presència d’artistes dels cinc continents, un fet de què els organitzadors s’alegren.