El talent local que marca tendència als carrers es va fer sentir per primera vegada en un espai del circuit cultural oficial com el Teatre Grec. “Som en un lloc molt especial. Ens recorda que, entre moltes altres coses, la civilització grega ens va deixar l’expressió artística. I avui aquí, amb el mateix esperit, mostrarem el millor de l’expressió urbana”. Amb aquesta referència al valor creatiu i cultural de l’escena de carrer, tradicionalment menystinguda o fins i tot associada amb la delinqüència com ell mateix va dir, va donar la benvinguda al públic Mago Clyn, cantant de rap i educador social com Empedernida, els dos encarregats de presentar aquest espectacle coral dissenyat i dirigit per Rudy Alvarado.

La ‘Nit urbana’ del festival Grec va reunir una trentena d’artistes en un esdeveniment de dues hores, menys de la meitat de la durada prevista inicialment després d’haver hagut de readaptar el format i renunciar a la participació del públic per complir amb les mesures sanitàries, amb MC rap “freestylers”, “beatmakers”, “street dancers” i “beatbox”. 

Després d’una breu presentació personal en rima els 16 MC, acrònim de “mestre de cerimònies” que és com es denomina els vocalistes de rap— van arrencar la ‘Nit urbana’ mostrant conjuntament les seves dots d’improvisació. Formant un semicercle a l’escenari van anar encadenant-se sense pausa, creant discurs sobre la marxa a partir de propostes temàtiques que també coneixien al moment, com la crisi o l’art. 

Són joves, tenen entre 20 i 28 anys, però veterans d’una escena barcelonina amb important empremta llatina: Xinako, Classic, Karu, Sader, Rastachai, Element, Sefo, Giorgo Mas Platino, Zoyert, Finger, Taku, Kaos, Jota Pinche i les intèrprets Mini Jay, Maga i Yellow. 

Rudy Alvarado: “El rap és una expressió artística contestatària i revolucionària, amb un esperit obrer i de barri… Els MC fan de la seva veu un eslògan”

Les seves lletres combatives reflecteixen un esperit crític treballat a cop de realitat. “Són persones molt despertes que parlen del que les envolta, apunten a la política, l’economia i al sistema en general, però també canten les seves experiències més personals d’amor o amistat”, explica Alvarado. 

Els MC han tornat a prendre el protagonisme amb les clàssiques baralles d’un contra un. Però a la ‘Nit urbana’, les cinematogràfiques escenes carregades de rivalitat hostil s’han convertit en competicions essencialment artístiques, diàlegs sense jutges ni guanyadors, que promouen l’aspecte creatiu per sobre de la lluita identitària. “T’hi apuntes sol i guanyes en grup”, afirma Alvarado, que explica com amb aquest enfocament es trenca amb filosofia de l’èxit individual i s’aposta per una disciplina més cohesionadora. 

El públic ha pogut gaudir de vuit baralles força renyides en què els 16 MC han pogut demostrar la seva agilitat, creativitat i domini del llenguatge així com el particular estil a l’hora de rapejar. Ho han hagut de fer a partir de frases fetes i refranys com “no por mucho madrugar, amanece más temprano”, “de mica en mica s’omple la pica”, “quién mucho abarca, poco aprieta” o “com més edat, més es coneix del món la falsedat”. Un repte que han superat amb èxit duent aquests conceptes a la crítica concreta i actual.

La ‘Nit urbana’ també ha permès veure una àmplia representació de “street dancers”: cinc noies -Sofi Bpanther, Ruth Prim, Nury, Miss Izzy i Misty-K- i tres nois -Mou. G, Break Bern i Chus-.

Misty-K és una ballarina reconeguda internacionalment que, a més, està implicada en projectes d’expressió corporal en relació amb l’antropologia i la psicologia. Miss Izzy duu a terme un projecte de “funky training” als centres cívics de la ciutat. Ruth Prim, amb molta projecció mediàtica, és una de les referents de l’underground. Nury és una de les poques noies que balla pooping, estil basat en moviments ràpids de contracció i relaxació dels músculs, i Sofi Bpanther és especialista en break dance, estil que requereix un gran entrenament i domini del cos. 

Per la seva banda, Break Bern i Chus són exponents del break dance més undergrond i organitzadors d’un esdeveniment que ha portat a Barcelona els millors ballarins d’Europa. Per acabar, Mou. G és catalitzador de les tendències de dansa més actuals.

“Tot l’esdeveniment té música en directe, que fan els ‘beatmakers’ de manera improvisada, escoltant-se per crear una textura final harmònica” 

L’exhibició de MC i “street dancers” ha estat acompanyada en tot moment per la música en directe de cinc “beatmakers”: Ander Draw, M. de la Mano, Bugaboo Beats, Faku SPR i Tian. Al comandament d’eines multipistes, cadascú pren un rol per crear conjuntament l’harmonia final.

I per culminar la ‘Nit urbana’, una exhibició de 15 minuts de Pulmon Beatbox, que ha captivat el públic amb els vertiginosos sons a capella i també amb el domini de la loop station, que permet crear melodies a partir de l’enregistrament i edició de la veu.

Grec Nit urbans pulmon 1

El ritme del carrer

La ‘Nit urbana’ és una producció d’El Ritme del Carrer. Aquest projecte va néixer el 2012 per promoure i difondre la cultura urbana local alhora que convertir-la en eina educativa i de transformació social. “Treballo l’educació cívica a través de la cultura urbana”, explica l’ànima d’El Ritme del Carrer, Rudy Alvarado.

“Barcelona ha estat un laboratori i una font d’inspiració mundial en l’àmbit de la cultura urbana”

Alvarado té una llarga trajectòria en aquest àmbit. A finals dels anys 90 va ser fundador del grup de break dance Lunatics i la música va obrir-li les portes d’altres arts de carrer. És des d’aquest coneixement profund i directe de l’escena urbana que Alvarado va crear El Ritme del Carrer. En els vuit anys que fa que està en marxa el projecte, ha organitzat nombroses jornades, cursos i exhibicions, ha estat present en esdeveniments de ciutat com les Festes de la Mercè i ha estat distingit amb diversos guardons. 

Alvarado destaca la importància de Barcelona com un dels epicentres de la cultura urbana d’àmbit internacional. Considera que, especialment des del 2010, la ciutat ha estat un punt de reunió d’artistes de diferents disciplines arribats d’arreu: músics, ballarins, patinadors, cantants, “riders”…

Fitxa artística:

Direcció: Rudy Alvarado
Mc Rap Freestylers: Xinako, Classic, Jahnina MJ, Karu, Maga, Sader, Rastachai, Element, Sefo, Giorgo mas platino, Zoyert, Finger, Taku, Kaos, Yellow, Jota Pinche
Beatmakers: Ander Draw, M. de la Mano, Bugaboo Beats, Faku SPR, Tian
Street dancers: Mou. G, Sofi Bpanther, Ruth Prim, Nury, Miss Izzy, Break Bern, Chus, Misty-K
Beatbox: Pulmón Beatbox
Presentadors: Mago Clyn, Empedernida

Informació de servei:

Data: 10 de juliol
Horari: 22 h
Lloc: Teatre Grec
Durada: 2 h
Preu: 15 euros