Maria del Mar Bonet

La cantautora Maria del Mar Bonet ha passat per l’Àrtic i s’ha mostrat molt crítica amb la situació política a Espanya. La mallorquina, que oferirà dos concerts divendres 10 i dissabte 11 a la sala Jamboree, també ha parlat sobre la situació del català i el paper fonamental de la llengua.

Defensa de la democràcia

Maria del Mar Bonet s’ha posicionat a favor del procés, en un moment polític i social que l’ha portat a dubtar sobre la qualitat de la democràcia espanyola.

“Hi ha una sèrie de gent que volen tenir unes opinions sobre nosaltres, i ens creiem que això és una democràcia i no ho és en absolut, encara. Per això hem de cantar ‘Què volen aquesta gent’, perquè comprenc que això no és una democràcia, ja fa un temps que no ho és. Una democràcia seria que hi hagués llibertat d’expressió, de les llengües, de votar, sobretot. Un poble que demana votar i no el deixen d’aquesta manera tan brutal, no podem dir que això sigui una democràcia. Més aviat tendeix a ser una dictadura que hem passat ja.”

 

Defensa del català

Maria del Mar Bonet sempre s’ha caracteritzat per dir el que pensa, i per les seves preocupacions de caire social. La cantant és una de les grans exponents de la defensa del català des dels temps de la Nova Cançó i la lluita antifranquista, i amb aquest mateix idioma ha cantat al llarg de la seva carrera. Si bé també ha emprat altres llengües d’arrel mediterrània, el català continua sent el seu referent més important.

“És una qüestió vital, és la meva llengua. Sempre he pensat que soc més jo. Si cantés en una altra llengua no em reconeixeria. Quan ho he fet no reconec ni la meva veu, canvia molt. Cada idioma té una música. Al canviar de llengua, canvies també de música amb la teva veu. Això és difícil d’explicar, però és el llenguatge de l’ànima. El català és l’ànima del poble català. Sense la nostra llengua no seríem aquest poble. Si no parléssim la nostra llengua ja no seríem catalans.”