La mallorquina Maria del Mar Bonet és una de les veus, i de les presències, més rellevants de la música catalana actual, i el seu carisma s’ha trobat a faltar en aquests mesos de quarantena, que ella va viure des de la seva illa natal. Ara torna als escenaris amb dues jornades de concerts a la sala Jamboree, que també es podran seguir per “streaming”. Nosaltres hem aprofitat per entrevistar-la a l”Àrtic’ i, a banda de parlar, i molt, de música, també ha opinat sobre la salut de la democràcia espanyola i la importància de la llengua catalana.

 

El cert és que es fa difícil resumir la trajectòria d’aquesta aspirant a ceramista que va canviar el torn per la guitarra. Influenciada per la música tradicional, Maria del Mar es va traslladar de ses Illes a Barcelona, on cançons com ‘Què volen aquesta gent’ o ‘L’àguila negra’ van ser tot un èxit, convertint-la en un dels grans noms de la nova cançó i en un maldecap pel franquisme. Des de llavors, la seva carrera s’ha estès al llarg de cinc dècades en què ha reivindicat els sons del Mediterrani, ha cantat a la pau i a la germanor dels pobles, ha entonat el cant de la Sibil·la i ha actuat per tot el món. Ara, després d’obrir camí, inspirar altres artistes i col·laborar recentment amb els Manel, perquè en el fons són bona gent, es desconfina en una gira de concerts que la portarà a actuar divendres i dissabte a la sala Jamboree. Abans, però, passa pel nostre àtic, on no tenim tres portes però esperem tenir-ne prou amb una per fer-la sentir com a casa.

 

La relació amb el públic

Maria del Mar Bonet torna als escenaris després que el confinament del coronavirus l’obligués a quedar-se a Mallorca. En aquests mesos, la situació l’ha portada a treballar en noves cançons i, fins i tot, ha realitzat alguns concerts per “streaming”. Tot i això, la cantant ja tenia ganes de recuperar la relació amb el públic, un element clau en les seves actuacions. A la Jamboree, aquest vincle amb els seus seguidors es renovarà en companyia del músic valencià Borja Penalba, un vell amic de concerts.

50 anys de Maria del Mar Bonet

Abans de la crisi del coronavirus, Maria del Mar Bonet va finalitzar la gira de celebració de 50 anys de carrera. Una carrera marcada pel seu paper a la Nova Cançó i la lluita antifranquista, però també per la reivindicació de la música i les tradicions del Mediterrani, que l’ha duta a treballar amb artistes de totes les riberes del nostre mar. Amb la reivindicació, social i cultural, com a bandera, Maria del Mar Bonet s’ha convertit en un dels noms més importants de la música en català.

Informació de servei

Interpretació: Maria del Mar Bonet i Borja Penalba
Horaris: divendres 10 i dissabte 11 de juliol a les 20 h
Espai: sala Jamboree
Preu: 30 €