El MNAC s'erigeix com un dels edificis emblema de la xarxa museística que acollirà Montjuïc. Aquest 2013 ha estat un dels pocs museus que tancat amb un augment notable de visitants: 635.000, un 36% més dels que va rebre el 2012. Per mantenir aquesta tendència la nova direcció ha optat per ampliar el relat de les exposicions des de la postguerra fins a l'actualitat. Els espais escollits perquè el Museu Nacional ubiqui les noves sales són aquests dos palaus que li ha concedit Fira de Barcelona, el d'Alfons XIII i el de Victòria Eugènia. Dos espais que han perdut molta activitat arran del trasllat d'alguns salons al nou recinte de la Gran Via i ha calgut repensar-ne l'ús. De moment, però, no estan adaptats per acollir-hi un espai museístic. El MNAC serà un dels nuclis potents d'aquest pol museístic pel qual ahir ja es va fer un pas més, la creació d'una associació a tres bandes entre el MNAC, La Caixa i la Fira de Barcelona. Una entitat que també inclourà el CaixaForum, que aquest 2013 ha rebut 686.000 visitants, un 20% menys respecte de l'any passat. La Fundació Mies Van de Rohe és l'altre equipament que se suma al projecte, que ara per ara, està en una fase molt incipient. JAUME CIURANA, tinent d'alcalde de Cultura "Encara no estem amb el calendari d'usos concrets d'aquests espais sinó de tramitació urbanística. En el moment en què des d'un punt de vista estigui aclarit entrarem a valorar l'oportunitat de veure quin tipus de museus s'hi han de posar i quin tipus de funcionament tindrà." Sense calendari ni pressupost establerts, caldrà veure si l'associació està oberta a afegir a aquesta gran esplanada dels museus altres equipaments ubicats a la muntanya de Montjuïc, com pot ser la Fundació Miró o el Museu Olímpic i de l'Esport.

La signatura de l’acord és el pas previ per iniciar els tràmits amb l’Ajuntament per a la redefinició urbanística de la zona. De fet, el projecte encara està en una fase molt incipient, però s’està treballant per reivindicar l’excepcionalitat de Montjuïc com a muntanya dels museus, del lleure i de l’esport i amb vistes a la creació de la futura Esplanada dels Museus. Estarà integrada pel CaixaForum, el MNAC i la Fundació Mies van der Rohe i suposarà la promoció conjunta dels tres museus. També s’hi volen afegir els pavellons d’Alfons XIII i Victòria Eugènia del recinte firal reconvertits en sales d’exposicions i que podrien acollir l’ampliació del MNAC. Dos espais que han perdut força activitat arran del trasllat dels salons que s’hi celebraven al nou recinte de la Gran Via.

L’àrea museística vol competir amb l’illa dels museus de Berlín i el barri dels museus de Viena. El complex cultural comprendrà des de les avingudes de Rius i Taulet i Francesc Ferrer i Guàrdia fins al Palau Nacional, incloent-hi l’avinguda de la Reina Maria Cristina, i els voltants de la Font Màgica.