sabor gracia apolo

(ACN / Redacció) El proper 20 de desembre el grup Sabor de Gràcia estrena ‘Navidad con sabor a rumba’, una col·lecció de nadales amb aires de rumba catalana. És un espectacle que porta a l’escenari del Teatre Apolo les tradicions nadalenques del poble gitano de Catalunya.

‘Navidad con sabor a rumba’: nou espectacle i nou disc

L’espectacle porta el mateix títol que el darrer disc del grup, ‘Navidad con sabor a rumba’, i serveix per estrenar en directe la col·lecció de nadales amb tocs de rumba catalana. La banda repeteix al mateix escenari del Teatre Apolo, on durant tot l’estiu va oferir el concert espectacle ‘Sabor a rumba.

De fet, va ser durant els mesos d’estiu i als camerinos del teatre on el grup va compondre els temes inèdits de ‘Navidad con sabor a rumba’. “Abans de cada funció estàvem adaptant i component nadales en pantaló curt”, ha bromejat Sicus Carbonell, el líder del grup. Entre els sis temes inèdits hi ha ‘Me encanta la Navidad’, que representa l’esperit del Nadal; ‘El Rey de la Navidad’, una rumba que parla del naixement de Jesús; o ‘Vamos a cantar, ¡es Navidad!’, que incorpora tocs de flamenc. També hi ha versions, com ara ‘Jingle Bells’, ‘Los peces en el río’ o ‘El 25 de desembre’.

Les nadales incorporen percussions pròpies de l’imaginari nadalenc que habitualment no es fan servir a la rumba catalana, com ara panderos, panderetes o picarols.

Plasmar com celebra el Nadal el poble gitano de Catalunya

“Ensenyem el que fem a casa nostra per Nadal”, explica Sicus Carbonell. L’objectiu del muntatge és “celebrar el Nadal’ i “plasmar dalt l’escenari com ho celebra el poble gitano d’arreu de Catalunya”. A escena hi ha 14 membres i tots ballen i canten al ritme de la rumba catalana. “Sempre hi haurà una part d’improvisació, perquè volem mostrar el que fem a casa”, ha afegit, i per tant hi haurà parts de l’espectacle que se sortiran del guió.

“No podem tornar a viure un Nadal darrere d’una pantalla”, ha subratllat Carbonell referint-se a les restriccions per la pandèmia de l’any passat. Per la comunitat gitana, assegura Sicus, va ser “especialment dur”. Després de tot, el líder de Sabor de Gràcia ha destacat la importància de poder tornar a celebrar les festes. ‘Navidad con sabor a rumba’ oferirà actuacions fins al 30 de desembre.