Sabor de Gràcia estrena un espectacle molt especial dins del festival Tradicionàrius. El grup gracienc fa un recorregut per la història de la comunitat gitana de la Vila a través de fotografies, vídeos i música. L’espectacle ‘Ruta musical per la Gràcia rumbera’ és un concert documental en viu.

Un itinerari per la Gràcia gitana

Aquest viatge per la Gràcia rumbera s’ha preparat a consciència. Sicus Carbonell, de Sabor de Gràcia, explica que s’ha capbussat en la memòria familiar buscant fotografies, vídeos i documents per fer un itinerari per la història gitana de la Vila. Creu que de vegades “és molt fàcil parlar de terceres persones, de dir que els gitanos feien això, els gitanos feien allò, però tu no ho has viscut”. Per això, el Sicus ha decidit fer aquest format d’espectacle.

Ser els gitanos els que expliquem el que fem
Sicus Carbonell, Sabor de Gràcia

El grup gracienc, amb 26 anys sobre els escenaris, va fer el primer concert l’any 1994 precisament al Centre Artesà Tradicionàrius. Ara hi tornen per fer memòria del barri, els sons i la seva gent.

“Ja cantàvem amb sis-set anys”

El Sicus va néixer al carrer de Francisco Giner i recorda quan de petit ja rascava les cordes de la guitarra a la plaça del Poble Romaní, que llavors era un sorral que anomenaven “el correló”. “Nosaltres ja cantàvem amb sis o set anys. Jugàvem a futbol o estàvem cantant, i hi ha unes festes de Gràcia, aquí a baix, a la plaça del Raspall, cantant a un berenar infantil en què els pallassos ens van deixar tocar”.

Sicus Carbonell cantant a la plaça del Raspall

En el concert documental hi apareixen figures importants del barri com l’avi del Sicus, l’Oncle Manel, també bodes, la festa major, la diada de Sant Medir i personatges clau de la rumba catalana.

L’espectacle reivindica el llegat gracienc

La rumba que es canta a Gràcia és més melòdica, amb més buleria i flamenc que la del carrer de la Cera, del Raval, amb noms com El Pescaílla, Moncho, Chango o Gato Pérez. Amb l’espectacle ‘Ruta musical per la Gràcia rumbera’, Sabor de Gràcia vol reivindicar el llegat gracienc amb un diàleg entre música i història.

Sicus Carbonell, de Sabor de Gràcia

Una ruta musical també virtual

L’espectacle de Sabor de Gràcia ja ha esgotat les entrades, tot i això es podrà accedir a aquest viatge gràcies a una ruta virtual a través de la pàgina web del Tradiciònarius en què es pot veure Sicus Carbonell recorrent els carrers de la Vila explicant anècdotes, història i música.