Antoni Carbonell, més conegut com a “Sicus”, és membre de Sabor de Gràcia i president de l’APAC, l’Associació Professional d’Autors i Creadors de Rumba Catalana. L’entitat va ser ideada per Peret però fins dilluns no es va presentar. Aquest dimarts, Sicus ha visitat BTV per tal de promocionar la rumba catalana que, diu, passa per un mal moment malgrat treballen perquè es declari la rumba Patrimoni Immaterial de la Unesco.

El Parlament de Catalunya va declarar, el 24 de juliol de 2015, la rumba com a patrimoni d’interès cultural i musical a Catalunya, però Sicus critica que actualment  no es programin concerts d’aquest estil musical als locals ni festivals de la ciutat. També diu que no existeixen escoles que ensenyin rumba i que “hi ha música que es ven com a rumba i no ho és”. Proposa la creació d’un pla integral de rumba catalana, amb el suport de les administracions, i que permeti l’ensenyament a les escoles públiques.

Per una altra banda, Sicus també ha dit que “vénen empreses de fora per conèixer la rumba catalana i només durant l’any passat vam fer 76 concerts a congressos, com al MWC, però són actuacions tancades, privades”. Una altra de les tasques en les quals treballa l’APAC és en la creació de tallers de rumba catalana a les diferents seus de SGAE (Societat General d’Autors i Editors) a tot l’estat.