Una vintena de professionals i entitats de la cultura i la investigació han rebut aquesta tarda el reconeixement dels Premis anuals Ciutat de Barcelona. Uns guardons que distingeixen tant treballs produïts el 2015 com la trajectòria de tota una vida. És el cas del Juanito, del bar Pinotxo. El jurat ha valorat els 75 anys d'ofici i simpatia darrere de la barra més emblemàtica de la Boqueria. JOAN BAYEN 'JUANITO DEL PINOTXO', premi de Gastronomia "Qui és que no menja? El guapo, el lleig, el ric, el pobre... Tothom menja. És a dir, continuem menjant i donarem vida a la ciutat de Barcelona." Accent cent per cent barceloní han tingut també altres premis, com el dels Castellers del Poble Sec, que amb el seu Castelloscopi han combinat tradició i noves tecnologies. També han estat guardonats el projecte Arquitectes de Capçalera al barri del Raval o l'Escola Miquel Bleach d'Hostafrancs, per la integració de l'art com a eix de l'aprenentatge. La defensa de l'educació, però sobretot la seva feina com a periodista, li han valgut a Carles Capdevila el premi de mitjans de comunicació. CARLES CAPDEVILA, premi Mitjans de Comunicació "És el segon premi important que em donen des que tinc càncer. Si em premieu per això tinc molt males notícies perquè no tinc cap intenció de morir-me. No forma part dels meus plans. I un cop hagueu comprovat que he sobreviscut no penso tornar el premi." Els Ciutat de Barcelona han distingit a més les últimes creacions literàries de Najat El Hachmi, en llengua catalana, i de l'argentí Ricardo Piglia, en castellà. En teatre, també han reconegut l'actor Pol López, per la construcció "memorable" del protagonista d''El curiós incident del gos a mitjanit'. Una desena de categories més han completat el palmarès, en un acte en què s'ha recordat Muriel Casals i l'activista veïnal Pablo Molano, desaparegut ahir. ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "Hem perdut persones valentes i compromeses que destacaven per la seva tenacitat, sense perdre mai l'alegria i el somriure als llavis. Però tanmateix ens toca continua treballant pel fervent de la cultura als barris i a la ciutat." Un espectacle de mapatge s'ha colat per primer cop al Saló de Cent, en un acte en què també hi hagut espai per a la poesia. Aquests versos de Dolors Miquel han provocat el moment polèmic de l'acte. El líder municipal del Partit Popular, Alberto Fernández Díaz, ha marxat de l'acte abans fins i tot que s'acabés el poema. Sense fer esment de l'incident, l'alcaldessa sí que ha agraït expressament la intervenció de la poetessa. Tot en un acte que ha acabat amb la fotografia dels premiats i el ball de l'Àliga.
L’alcaldessa Ada Colau ha presidit els seus primers Premis Ciutat de Barcelona. Colau, que ha obert l’acte i n’ha fet la cloenda, ha parlat d’un moment d’alta creativitat a la ciutat, tot i les dificultats de la crisi i de les retallades. També hi ha intervingut el tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència, Jaume Asens, que ha reivindicat la ciutat com a espai per a la llibertat d’expressió i ha volgut honorar la figura de Muriel Casals, una gran defensora de la cultura catalana, morta el darrer cap de setmana. L’alcaldessa també ha tingut un record per Casals, “per a qui la cultura, tal com repetia quan tenia ocasió, era un bé col·lectiu imprescindible per a la cohesió social i per a l’emancipació individual i col·lectiva”. Durant l’acte també s’ha recordat la figura de l’activista veïnal Pablo Molano, desaparegut ahir mateix.
El lliurament dels #PremisCiutatBCN arrenca amb un mapatge sobre el mur del Saló de Cent https://t.co/CWkks1AtZkhttps://t.co/C4rHaBuGhP
— BTVNOTíCIES (@btvnoticies) 15 febrer, 2016
L’acte, dissenyat per Magda Puyo i presentat per Txe Arana i Bruno Sokolowicz, ha arrencat amb un mapatge sobre el mur principal del Saló de Cent. També s’hi han fet actuacions musicals, de dansa i recitals de poesia. Precisament, aquest ha estat un dels moments més polèmics de la cita, quan el president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, ha marxat en sentir el poema ‘Mare nostra’, recitat per la poetessa Dolors Miquel i que ha començat amb el següent vers: “Mare nostra que esteu en el zel, sigui santificat el vostre cony, l’epidural, la llevadora…”.
.@AlbertoFdezxBCN marxa de #PremisCiutatBCN ofès en sentir poema ‘Mare nostra’ @DolorsMiquel https://t.co/eVwUqcIa5qhttps://t.co/rfKiRvxWhQ
— BTVNOTíCIES (@btvnoticies) febrero 15, 2016
El lliurament dels premis ha continuat a partir d’aquí amb normalitat, tot i que amb algun esment crític al gest d’Alberto Fernández Díaz per part, per exemple, d’Óscar Guayabero, premiat en la categoria de Disseny, que ha dit que el líder popular s’hauria d’escandalitzar més aviat per les persones que moren intentant travessar la Mediterrània. Amb un retard considerable sobre l’hora prevista, l’acte ha acabat amb l’actuació de l’Àliga al Saló de Cent.
20 figures de la cultura i la ciència a Barcelona
Tots els projectes reconeguts amb els Premis Ciutat de Barcelona han de contribuir al desenvolupament cultural i del teixit ciutadà. Entre tots els premiats, hi ha l’historiador Paul Preston, per la projecció internacional que ha fet de la ciutat, que ha delegat la recollida del premi. En l’àmbit de la literatura, destaca l’escriptora Najat El Hachmi per ‘La filla de l’estranger’, una novel·la que narra la història d’una noia nascuda al Marroc i criada a Vic, i que es debat per decidir quin camí continuar la seva vida davant les contradiccions culturals i socials a las quals s’enfronta. L’autora ha dit que gràcies a la literatura va conèixer els carrers i racons de Barcelona, i això va fer que “el meu aterratge a la ciutat molt més fàcil”.
En la categoria dels mitjans de comunicació s’ha premiat el periodista Carles Capdevila, que ha destinat els 7.000 euros de la dotació econòmica a la unitat d’oncologia de l’Hospital Clínic. L’exdirector del diari ‘Ara’ ha afegit que amb aquest premi es compromet a continuar lluitant per una educació que sigui garantia de meritocràcia. Pel que fa a l’àmbit científic destaca el premi a Josep Maria Esquirol pel seu assaig ‘La resistència íntima: assaig d’una filosofia de la proximitat’.
D’altra banda, entre els guardonats d’aquesta edició també hi ha alguns personatges i entitats més populars de diversos barris, com en Joan Bayen, més conegut com a “Juanito del bar Pinotxo”, que ha estat reconegut en la categoria de gastronomia pel seu establiment emblemàtic al Mercat de la Boqueria. “Continuem menjant i donarem vida a Barcelona”, ha dit Juanito emocionat.
El jurat també ha premiat en la categoria de cultura popular i tradicional la feina dels Castellers del Poble Sec pel projecte Castelloscopi, que va permetre construir una estructura vertical en forma de castell humà a partir de pantalles. Els portaveus dels bandarres, Jordi Piqué i Joaquim Pérez, han expressat que la iniciativa ha de servir per donar a conèixer els valors que totes les colles tenen en comú i que els nouvinguts coneguin fàcilment el món casteller.
Tots els premiats
Teatre – Pol López, ‘El curiós incident del gos a mitjanit’
Dansa – Bea Fernández i Mònica Muntaner
Circ – ‘Sifonòfor’, d’Animal Religion
Arts visuals – associació A Bao a Qu
Audiovisuals – Edmon Roch
Música – Za!
Cultura popular i tradicional – Castelloscopi, dels Castellers del Poble Sec
Traducció català – Ramon Montón i Lara
Literatura catalana – ‘La filla estrangera’, de Najat El Hachmi.
Literatura castellana – ‘Los diarios de Emilio Renzi. Años de formación’, de Ricardo Piglia.
Mitjans de comunicació – Carles Capdevila
Agustí Duran i Sanpere d’història – ‘Barris, veïns i democràcia. El moviment ciutadà i la reconstrucció de Barcelona (1968-1986)’, de Marc Andreu
Disseny – ‘Disseny per a viure. 99 projectes per al món real’
Arquitectura – Arquitectes de capçalera
Ciències de la vida – Maria Pia Cosma
Assaig, ciències socials i humanitats – ‘La resistència íntima: assaig d’una filosofia de la proximitat’, de Josep Maria Esquirol
Ciències experimentals i tecnologia – Teresa Puig i Xavier Obradors
Educació – Escola Miquel Bleach
Gastronomia – Joan Bayen
Projecció internacional – Paul Preston